Wykonanie
Słynne już
drożdżowe ślimaczki
cynamonowe oferowane przez jedną z amerykańskich
sieci. Choć oryginalny przepis nie jest nikomu znany, warto się skusić na domową wersję cinnabons, nie mniej smaczną! Puszyste
ciasto drożdżowe, dużo mocno
cynamonowego nadzienia i oczywiście polewa z
serka kremowego. Bułeczki pieczemy w dużej formie, a po upieczeniu delikatnie odrywamy je od siebie. Uwaga: uzależniają ;-)Składniki na 12 bułeczek:540 g
mąki pszennej80 g drobnego
cukru do wypieków3/4 łyżeczki
soli10 g suchych
drożdży lub 20 g
drożdży świeżych75 g
masła, roztopionego250 ml
mleka2 duże
jajkaMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując
mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym
masłem i posypać
cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego
boku, na kształt długiej rolady.
Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki przykryć polewą z
serka kremowego, odrywać i podawać.Nadzienie
cynamonowe:80 g
masła200 g miałkiego
brązowego cukru3 łyżki zmielonego
cynamonuMasło roztopić, lekko przestudzić.
Brązowy cukier wymieszać z
cynamonem, odłożyć.Polewa z
serka kremowego:60 g
masła1/2 - 3/4 szklanki
cukru pudru120 g
serka kremowego typu philadelphia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 - 4 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło,
cukier puder i ekstrakt z
wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać
mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem
mleka).Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym patentem jest również użycie kawałka
nitki, którą układamy pod zwiniętym
ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - JoCooks.com, przepis zmodyfikowany.