ßßß
Słynne już drożdżowe ślimaczki cynamonowe oferowane przez jedną z amerykańskich sieci. Choć oryginalny przepis nie jest nikomu znany, warto się skusić na domową wersję cinnabons, nie mniej smaczną! Puszyste ciasto drożdżowe, dużo mocno cynamonowego nadzienia i oczywiście polewa z serka kremowego. Bułeczki pieczemy w dużej formie, a po upieczeniu delikatnie odrywamy je od siebie. Uwaga: uzależniają ;-)Składniki na 12 bułeczek:540 g mąki pszennej80 g drobnego cukru do wypieków3/4 łyżeczki soli10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych75 g masła, roztopionego250 ml mleka2 duże jajkaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki przykryć polewą z serka kremowego, odrywać i podawać.Nadzienie cynamonowe:80 g masła200 g miałkiego brązowego cukru3 łyżki zmielonego cynamonuMasło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.Polewa z serka kremowego:60 g masła1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru120 g serka kremowego typu philadelphia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 - 4 łyżki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem mleka).Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.Smacznego :-).



Źródło inspiracji - JoCooks.com, przepis zmodyfikowany.