ßßß
(4 porcje)Składniki:2 łyżki masła3/4 szklanki mąki2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli4 jajkastarta skórka z 1 cytryny1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka mleka1 duża brzoskwinia, obrana i pokrojona w 0,5 cm plastry1 szklanka jagód (mogą być mrożone lub można zamienić je na borówki amerykańskie lub np. maliny)sos karmelowy, cukier puder i owoce do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm włóż masło i umieść je w piekarniku na czas przygotowywania ciasta.W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka i miksuj aż masa stanie się jednolita. Następnie wmieszaj skórkę z cytryny i wanilię, po czym dodawaj mleko, cały czas miksując, aż powstanie ciasto podobne do naleśnikowego.Wyjmij patelnię z piekarnika i wysmaruj jego brzegi roztopionym w nim masłem, a jego nadmiar przelej do ciasta i dokładnie wymieszaj.Wyłóż na dno naczynia brzoskwinie i jagody, polej całość ciastem i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do ładnego zarumienienia.Pokrój na ćwiartki i podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
English versionBlueberry peach oven pancake(4 servings)Ingredients:2 tablespoons butter3/4 cup all-purpose flour2 tablespoons sugar1/2 teaspoon salt4 eggszest of 1 lemon1 teaspoon vanilla extract1 cup milk1 large peach, peeled and cut in 0 , 5 cm slices1 cup blueberriescaramel sauce, icing sugar and additional fresh berries, for servingPreparation:Preheat the oven to 200 oC, and place 20 cm oven proof skillet or baking pan with butter inside while you prepare the batter.In a medium bowl, whisk together the flour, sugar and salt. Whisk the eggs into the flour mixture until smooth, then add the lemon zest and vanilla. Add the milk a little at a time, whisking as you go, until you have a smooth, crepe-like batter.Remove the skillet from the oven, brush the melted butter up the sides of the pan, then pour the excess butter into the batter and whisk to combine.Quickly scatter the peach slices and blueberries in the bottom of the skillet, then pour the batter over the fruit, and place the skillet in the oven. Bake the pancake until dramatically puffed and golden, about 25 minutes. Let settle for a few minutes, then slice into wedges.Serve with maple syrup and some extra berries.Enjoy!
Share the post "Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake"


