ßßß
Koszyczki z mini omletów z owocami(14-16 koszyczków)Składniki:1 szklanka mleka6 jajek1 1/3 szklanki mąki1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1/4 szklanki masła, roztopionegobita śmietana, jagody, maliny, syrop klonowy lub miód do podaniaPrzygotowanie:W pojemniku blendera umieść mleko, jajka, mąkę, sól i wanilię. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy, zeskrobując co jakiś czas resztki mąki z brzegów naczynia. Następnie, cały czas miksując, wlej powoli roztopione masło. Miksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Można przygotować to ciasto także miksując standardowym mikserem lub nawet zwykłą ręczną trzepaczką, w blenderze jest zwyczajnie szybciej i wygodniej.Przygotuj formę do muffinek i nasmaruj otwory masłem lub oliwą. Wlej do każdego po ok. 1/4 szklanki masy i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez 15-18 minut, aż mini omlety staną się rumiane i puszyste.Podawaj na ciepło wypełnione bitą śmietaną, malinami i jagodami, polane syropem klonowym lub miodem.Smacznego!
English versionMini dutch baby berry baskets(14-16 baskets)Ingredients:1 cup milk6 eggs1 1/3 cup all-purpose flour1/2 teaspoon salt1 teaspoon vanilla extract1/4 cup unsalted butter, meltedwhipped cream, berries and maple syrup or honey, to servePreparation:Place milk, eggs, flour, salt and vanilla in a blender. Process until smooth, scraping down the sides to make sure all the flour is incorporated. With the processor running, slowly stream in the melted butter. Process until fully incorporated and mixture is smooth.Grease regular-sized muffin tins, coating well with butter or oil of choice. Pour a scant 1/4 cup batter into each cup. Bake at 200 oCv for 15-18 minutes until puffy and golden.Serve warm filled with whipped cream and berries, and a drizzle of maple syrup or honey.Enjoy!
Share the post "Koszyczki z mini omletów z owocami / Mini dutch baby berry baskets"


