ßßß
Składniki:4-6 porcji800 g piersi z kurczaka3 łyżki masła2 bananowe szalotki1 gałązka rozmarynu200 ml wytrawnego cydru, jabłkowego250 g mascarpone100 ml śmietany½ kg kurek lub mieszanych grzybów100 ml bulionu z kurczaka3 łyżki posiekanej pietruszkisól i pieprz do smaku
Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze porcje. Oprósz solą i pieprzem, a następnie zrumień na maśle po obu stronach. Wyjmij z patelni i trzymaj w cieple. Oczyść i pokrój grzyby jeśli są bardzo duże i posmaż na tej samej patelni. Dodaj do mięsa. Obierz szalotki i drobno pokrój. Zeszklij na maśle wraz z gałązką rozmarynu, około 1 minuty. Po tym czasie dodaj cydr i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj mascarpone, śmietankę i bulion. Mieszaj do zagotowania i rozpuszczenia mascarpone. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie dodaj grzyby, zamieszaj i dodaj mięso. Gotuj przez 3 minuty w zależności od grubości mięsa. Na koniec posyp natką pietruszki.