Wykonanie
Jak wiadomo trwa sezon na
kurki więc nie może zabraknąć takiego klasyka jak
makaron z
kurkami w
śmietanie. Ja oczywiście w przypływie inwencji twórczej postanowiłam dodać
serka mascarpone. Okazało się, że to był bardzo dobry pomysł bo sos wyszedł bardzo kremowy i pyszny. Jeśli chodzi o sos do
makaronu to ja lubię gdy jest troszkę rzadszy, ale każdy ma swój gust smakowy. Oczywiście załatwia nam to większa bądź mniejsza ilość
śmietany dodana do sosu.Składniki:-
pierś z kurczaka-200g
kurek-
makaron-słodka
śmietana-2 łyżki
serka mascarpone(można dodać więcej zależy od was)-1 łyżka
masła-
pietruszka zielona-
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Kurki oczyszczamy z piachu. Najlepiej sprawdza się posypanie ich
solą i zalanie wrzątkiem. Czasem trzeba tę czynność powtórzyć dla pewności. Kroimy je na mniejsze kawałki i podsmażamy na roztopionym i rozgrzanym
maśle. Przyprawiamy delikatnie
solą i
pieprzem.
Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na innej patelni. Gdy jest gotowy dodajemy do niego
kurki. Wlewamy
śmietanę i
serek. doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Konsystencje ustalamy według swoich potrzeb. Jeśli chcemy gęściejszy sos dodajemy więcej
serka i ewentualnie odrobinę
mąki jeśli rzadszy
śmietany. Na sam koniec dosypujemy posiekaną
natkę pietruszki i chwilkę razem smażymy. Ugotowany
makaron al dente polewamy sosem i podajemy.