Wykonanie
Takie danie w 30 minut max! Uwielbiam
kurki. Kiedy ostatnio zauważyłam je w „promocyjnej” cenie 30 funciaków za kilogram, odeszłam ze spuszczoną głową. Wróciłam jednak następnego dnia, choć po garstkę:) I tak powstała polędwiczka z
kurkami. Przepyszne danie. Zniknęło w mgnieniu oka, Polecam:)
SKŁADNIKI:
polędwica wieprzowa 300 g
kurki 100 g
śmietana rzadka 100 ml
sól pieprz do smaku
masło 1 łyżka
makaron tagliatelle 200 gPRZYGOTOWANIE:
Kurki oczyścić , opłukać i osuszyć. Większe
grzyby pokroić , mniejsze zostawić w całości. W rondlu rozpuścić
masło. Przełożyć
kurki i lekko podsmażyć. Dodać rzadkiej
śmietany,
soli i
pieprzu do smaku, zmniejszyć ogień i lekko poddusić. W tym czasie
polędwicę wieprzową oczyścić z błonek i pokroić w niezbyt grube i szeroki plastry. Na patelni rozpuścić łyżkę
masła, przełożyć oprószone
pieprzem mięso i lekko podsmażyć. Takim cienkim plastrom wystarczy dosłownie chwila. Przełożyć sos do
mięsa i wymieszać. Można doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać z
makaronem tagliatelle ugotowany w al dente w osolonej wodzie. Smacznego:)