Wykonanie
Kolorowy makaron z
brokułem w sosie, gdy robiłam pierwszy raz rozgotowałam
makaron (wtedy świderki) i
brokuł z przyczyn niezależnych ode mnie - tak się pocieszę;) Z tej porażki zrobiłam kotlety z
makaronu,
brokuła i
sera żółtego Tym razem udało się wszystko;)Składniki:Składniki na 2 - 3 porcje:
Brokuł(mrożony) - 200 gram
makaron - 250 gram
śmietana - 3 łyżki
masło - 2 łyżki
sól - 2 łyżeczki + do dosolenia
makaronu z
brokułempieprz - 1/2 łyżeczkiWykonanie:
Brokuł rozmrożony kroimy na mniejsze części, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.
Makaron także w osolonym wrzątku - al dente. Odcedzamy
makaron i oczywiście
brokuł - przelewamy
wodą.Do rondelka wkłądamy dwie łyżki
masła, gdy się rozpuści dodajemy
śmietanę i po chwili
makaron z
brokułem. Całość delikatnie mieszamy, aby sos oblepiła cały
makaron. Gotujemy do momentu aż sos delikatnie zgęstnieje. Możemy doprawić
solą i
pieprzem. podajemy gorące;)* Gdy nie zjemy całego
makaronu. Następnego dnia podgrzewamy
makaron (aby nie był taki zbity), przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym
żółtym serem, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy aż
ser się zarumieni.Smacznego:)