Wykonanie
Kurki najczęściej łączymy ze
śmietaną. Można także nimi faszerować
mięso, ugotować krem, czy je zamarynować. A jakie Wy macie pomysły na wykorzystanie kurek?Aby móc cieszyć się tymi pysznymi
grzybami cały rok, można je zamrozić. Sprawdź jak mrozić
kurki.Pieprznik jadalny (
kurka), podobnie jak inne
grzyby, nie są szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają bardzo dużo
wody oraz nieco tłuszczu i
białka. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń,
fluor, jod i potas występują w nieznacznych ilościach.Składniki:300 g
kurekfilet z kurczakamasłosólpieprzSposób przygotowania:Roztapiamy
masło i na tak rozgrzaną patelnię wrzucamy
kurki i smażymy :-) Solimy po usmażeniu. Nie należy ich solić wcześniej, ponieważ wydzielany pod tego wpływem sok utrudnia
potem proces smażenia.
Filet z kurczaka kroimy i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyły się
kurki . Możemy dodać odrobinę
oleju. Przyprawiamy
solą,
pieprzem lub innymi
przyprawami według upodobań.Tak przygotowane
kurki z
kurczakiem możemy wymieszać ze
śmietaną 18% i podawać z
makaronem lub
ziemniakami.Zobacz także:Penne z
kurczakiem i
kurkami w sosie
śmietanowym.