ßßß Cookit - przepis na Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana wďż˝asnorďż˝cznie

Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana w�asnor�cznie

nazwa

Wykonanie

Jakieś czas temu dostałam od GZELLA Wędliny z Borów Tucholskich pyszne produkty, mianowicie wędliny. Pomyślałam e to pewnie znowu coś na jedno kopyto, w smaku pewnie nic nadzwyczajnego. Byłam zawczasu nastawiona wojowniczo .Pewnie powiecie ech poprzewracało się babce w głowie .Zaprzeczam stanowczo hihi ja mam poukładane w głowie tylko już jestem zniesmaczona do tych sklepowych wyrobów które smakują tak samo lub trafiają się z niespodzianką, a to piórko a to pazur czy sznurek.Dosyć ględzenia chce wam pokazać co dostałam.
Na pierwszy ogień poszły kabanosy ,krucha Kmicica i serdelki. Kabanosy wyraziste i co najlepsze miały smak, delektowałam się nimi oglądając film, bardzo przyjemna przekąska. Krucha Kmicica poszła na kanapki, żal mi było ją usmażyć.Cóż całkiem przyjemna w smaku i miała przyprawy co bardzo lubię.Serdelki miały również w sobie przyprawy i to widoczne , zaskoczyło mnie to pozytywnie.Więc z tych trzech produktów jeśli miała bym wybrać to były by to kabanosy, które najbardziej mi smakowały.
Opinia:
Na dzień dzisiejszy po skosztowaniu produktów,mogę powiedzieć, że Gzella ma bardzo ale to bardzo aromatyczne wędliny więc chwalę Bory Tucholskie za ich wyroby oby było tak dalej. Wędliny drobiowe są bardzo delikatne i zarazem wyraziste to samo mogę powiedzieć o wieprzowych .
Na Warmińsko-Mazurskie możecie znaleźć ich wyroby w
- Olsztynie
-Braniewie
-Elblągu
-Szczytnie
Zachęcam
* Lokowanie produktu
Postanowiłam zrobić tortille domową z serdelkami Gzella, zmagania zwyciężyły i teraz smacznie zajadam się QUESADILLA
Składniki na tortille:
250 g mąki pszennej
150-160 ml mocno ciepłego mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki soli
można dodać zioła lecz nie za dużo bo będą się przypalać
Składniki na farsz:
serdelka Borów Tucholskich GZELLA 4 szt
papryka biała 2 szt
ser gouda 300 g
pomidor 1 szt
szczypiorek pęczek
ogórek świeży
Krok 1
Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski.
Krok 2
Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej.
Krok 3
Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne)
Krok 4
Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i rozwałkowałam na koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ) Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam na druga stronę.
Krok 5
Po usmażeniu przykryłam placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich QUESADILLA
Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak
Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser ,papryka usmażona, serdelka usmażona ser.Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach.
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/09/Quesadilla-Tortilla-pszenna-wykonana-wlasnorecznie.html