Wykonanie
Lekki,
ziołowy omlecik w
oliwkowym raju ...
Składniki dla dwóch osób:4
jajka,4 łyżki
mleka,4 łyżki
mąki pszennej,dwie szczypty
soli,pół łyżeczki
ziół prowansalskich,10 czarnych
oliwek,3 małe
pomidorki,2 łyżki
oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki.
Oliwki kroimy na połówki lub jeśli są duże jeszcze drobniej.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem i
mąką. Możemy zrobić to za pomocą ubijaczki do
jajek lub miksera. Do masy jajecznej dodajemy
zioła prowansalskie, kilka plasterków
pomidora, część pokrojonych
oliwek, mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wylewamy na nią masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu około 2-3 minuty, po czym dzielimy omlet na pół, aby można było go łatwiej obrócić. Obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru.Gotowy omlet układamy na talerzach, solimy do smaku i układamy na nim pozostałe plasterki
pomidora i
oliwki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))