ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa z figami i limoncello

Tarta cytrynowa z figami i limoncello

nazwa

Wykonanie

Szybka tarta z figami i cytrynowym lukrem z dodatkiem limoncello :-). Pyszne kruche ciasto (miksuję w malakserze), nadzienie cytrynowe na mleku skondensowanym (wcale nie za słodkie!) które smakuje delikatnie sernikowo i oczywiście figi, na które sezon się zaczyna. Wszystko z delikatnym smakiem likieru cytrynowego. What's not to like? ;-)
Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
90 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
30 g smalcu, zimnego i pokrojonego w kostkę
60 g cukru pudru
szczypta soli
2 - 3 łyżki zimnej wody
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, smalec i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i podpiekać dodatkowe 5 - 8 minut lub do zrumienienia spodu.
Nadzienie cytrynowe:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)*
2 duże żółtka
świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
3 łyżki likieru limoncello
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać rózgą kuchenną. Na gorący spód przełożyć nadzienie, wyrównać. Zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec przez około 20 - 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka limoncello:
50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
50 ml wody
50 ml likieru limoncello
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
4 pierwsze składniki umieścić w garnuszku i wymieszać. Dodać żelatynę, wymieszać, odstawić na 10 minut do jej napęcznienia. Po tym czasie lekko podgrzać mieszankę (nie gotować!), by żelatyna i cukier się rozpuściły, często mieszając. Odstawić z palnika, przestudzić i schłodzić w lodówce by galaretka lekko zaczęła tężeć.
Ponadto:
6 -7 fig, pokrojonych w cienkie plasterki
Na upieczoną i wystudzoną tartę wyłożyć plasterki fig, w taki sposób, by na siebie zachodziły. Po figach polać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
* Sprawdźcie koniecznie pojemność puszki. Puszki mleka skondensowanego słodzonego, których ja używam, ważą 400 g (w Polsce mogą być większe).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-cytrynowa-z-figami-i-limoncello