Wykonanie

Szybka
tarta z
figami i
cytrynowym lukrem z dodatkiem limoncello :-). Pyszne kruche ciasto (miksuję w malakserze), nadzienie
cytrynowe na
mleku skondensowanym (wcale nie za słodkie!) które smakuje delikatnie sernikowo i oczywiście
figi, na które sezon się zaczyna. Wszystko z delikatnym smakiem
likieru cytrynowego. What's not to like? ;-)Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej90 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę30 g
smalcu, zimnego i pokrojonego w kostkę60 g
cukru pudruszczypta
soli2 - 3 łyżki zimnej
wodyMąkę pszenną przesiać, dodać
masło,
smalec i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i podpiekać dodatkowe 5 - 8 minut lub do zrumienienia
spodu.Nadzienie
cytrynowe:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (400 g)*2 duże
żółtkaświeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 dużej
cytryny3 łyżki
likieru limoncelloWszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać rózgą kuchenną. Na gorący spód przełożyć nadzienie, wyrównać. Zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec przez około 20 - 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka limoncello:50 ml świeżo wyciśniętego
soku z cytryny50 ml
wody50 ml
likieru limoncello1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
żelatyny w proszku4 pierwsze składniki umieścić w garnuszku i wymieszać. Dodać
żelatynę, wymieszać, odstawić na 10 minut do jej napęcznienia. Po tym czasie lekko podgrzać mieszankę (nie gotować!), by
żelatyna i
cukier się rozpuściły, często mieszając. Odstawić z palnika, przestudzić i schłodzić w lodówce by
galaretka lekko zaczęła tężeć.Ponadto:6 -7 fig, pokrojonych w cienkie plasterkiNa upieczoną i wystudzoną tartę wyłożyć plasterki fig, w taki sposób, by na siebie zachodziły. Po figach polać tężejącą
galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.* Sprawdźcie koniecznie pojemność puszki. Puszki
mleka skondensowanego słodzonego, których ja używam, ważą 400 g (w Polsce mogą być większe).Smacznego :-).