Wykonanie

Rewelacyjna
tarta z
bananami.
Banany w towarzystwie domowego budyniu
waniliowego,
bitej śmietany i solonego
sosu karmelowego. A wszystko na najsmaczniejszym cieście kruchym. Bajka! Uwielbiają ją i dorośli i dzieci :-).Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej90 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę30 g
smalcu, zimnego i pokrojonego w kostkę60 g
cukru pudruszczypta
soli2 - 3 łyżki zimnej
wodyMąkę pszenną przesiać, dodać
masło,
smalec i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę na tartę o średnicy 23 - 24 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i podpiekać dodatkowe 5 - 8 minut lub do zrumienienia
spodu. Wyjąć, wystudzić.
Budyń waniliowy (creme patissiere):400 ml
mlekaziarenka wydrążone z 1
laski wanilii4 duże
żółtka70 g
cukru25 g
mąki pszennej25 g
skrobi ziemniaczanejW większym garnuszku zagotować
mleko z ziarenkami
wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Żółtka i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do
białek). Dodać
mąkę pszenną i
skrobię ziemniaczaną i dalej ubijać, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100 ml wrzącego
mleka, zmiksować do połączenia.Zahartowaną
pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego
mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż
budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy
budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!).
Budyń można przechowywać w lodówce do 3 dni.Solony
sos karmelowy:28 g
masła55 g jasnego
brązowego cukru (może być demerara)90 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%duża szczypta
soliW małym garnuszku roztopić
masło. Wsypać
cukier, wymieszać i zagotować. Gotować przez 2 - 3 minuty, aż
cukier się rozpuści, przybierze barwę głębokobursztynową. Powoli wlewać
śmietankę, dodać
sól i mieszając często zagotować i kontynuować gotowanie przez około 3 minuty do lekkiego zgęstnienia. Powinno powstać pół szklanki
sosu karmelowego (uwaga: sos stygnąc bardziej stężeje!).Sos można zrobić do 7 dni wcześniej; przechowywać pod przykryciem w lodówce.
Krem śmietankowy:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka i 1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.Ponadto:3
bananyświeżo wyciśnięty sok z połowy małej
cytrynyBanany pokroić na platerki, wymieszać z
sokiem z cytryny by nie ściemniały.Wykonanie:Na kruchy spód wyłożyć wystudzony
budyń (najprościej przełożyć
budyń do jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wycisnąć na kruchy spód). Na
budyń wyłożyć pokrojone
banany, częściowo je do niego wkładając. Na wierzch wyłożyć
bitą śmietanę i polać
sosem karmelowym.Przechowywać do 3 dni w lodówce (tartę najlepiej wyjąć 1 godzinę przed podaniem by kruche ciasto zmiękło).Smacznego :-).
