ßßß Cookit - przepis na Jagodowiec

Jagodowiec

nazwa

Wykonanie

Jagodowiec - delikatny serniczek na wzór sernika brzoskwiniowego Melba . Do jagodowca nie nadają się, niestety, borówki amerykańskie - uda się, ale ani kolor, ani smak nie będzie już ten sam... Spód jagodowca to delikatne biszkopty, ale można użyć dowolnych ciastek. Wykończony jagodową galaretką i owocami. Dla nas to prawdziwy rarytas, polskich jagód nie jedliśmy już dobrych kilka lat - smakował jak milion dolarów ;-). Polecam!
Składniki na spód:
100 g podłużnych biszkoptów
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), następnie na jej dno wyłożyć biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy.
Składniki na masę serową:
500 g jagód
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)
5 łyżeczek żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
250 g serka mascarpone, schłodzonego
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
cukier puder - tylko w razie potrzeby, do dosłodzenia
Jagody i 3 łyżki cukru umieścić w garnuszku, zagotować, tylko do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować blenderem na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odłożyć.
Żelatynę w proszku zalać małą ilością zimnej wody (ok. 4 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut.
Galaretkę jagodową i namoczoną wcześniej żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzać - nie gotować! - i wystudzić).
W misie miksera umieścić mascarpone, krótko ubić/utrzeć. Dodać puree jagodowe (jest bardzo rzadkie) i zmiksować do połączenia. Dodać galaretkę z żelatyną i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z resztą składników. Skosztować - jeśli masa serowa jest mało słodka można dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać.
Przygotowaną masę natychmiast przelać na biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.
Ponadto:
1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)
300 g jagód
wiórki kokosowe, do dekoracji
Galaretkę jagodową rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Jagody wysypać na wierzch stężałej masy serowej, zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.
Po stężeniu sernik wyjąć z tortownicy, boki obsypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/jagodowiec