Wykonanie
Jagodowiec - delikatny serniczek na wzór sernika
brzoskwiniowego Melba . Do jagodowca nie nadają się, niestety,
borówki amerykańskie - uda się, ale ani kolor, ani smak nie będzie już ten sam... Spód jagodowca to delikatne
biszkopty, ale można użyć dowolnych
ciastek. Wykończony
jagodową galaretką i
owocami. Dla nas to prawdziwy rarytas,
polskich jagód nie jedliśmy już dobrych kilka lat - smakował jak milion dolarów ;-). Polecam!Składniki na spód:100 g podłużnych
biszkoptówFormę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), następnie na jej dno wyłożyć
biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy.Składniki na masę
serową:500 g
jagódświeżo wyciśnięty sok z połowy
cytryny1 opakowanie
galaretki jagodowej (na 375 ml
wody)5 łyżeczek
żelatyny w proszku lub 5 listków
żelatyny250 g
serka mascarpone, schłodzonego300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
cukier puder - tylko w razie potrzeby, do dosłodzenia
Jagody i 3 łyżki
cukru umieścić w garnuszku, zagotować, tylko do rozpuszczenia się
cukru. Zmiksować blenderem na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać
sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odłożyć.
Żelatynę w proszku zalać małą ilością zimnej
wody (ok. 4 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut.
Galaretkę jagodową i namoczoną wcześniej
żelatynę zalać 150 ml wrzącej
wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzać - nie gotować! - i wystudzić).W misie miksera umieścić
mascarpone, krótko ubić/utrzeć. Dodać puree
jagodowe (jest bardzo rzadkie) i zmiksować do połączenia. Dodać
galaretkę z
żelatyną i zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z resztą składników. Skosztować - jeśli masa serowa jest mało słodka można dodać przesiany
cukier puder i delikatnie wymieszać.Przygotowaną masę natychmiast przelać na
biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.Ponadto:1 opakowanie
galaretki jagodowej (na 375 ml
wody)300 g
jagódwiórki kokosowe, do dekoracji
Galaretkę jagodową rozpuścić w 200 ml wrzącej
wody, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jagody wysypać na wierzch stężałej masy serowej, zalać
galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.Po stężeniu sernik wyjąć z tortownicy, boki obsypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).