ßßß
330 ml śmietany 30%3 łyżki cukru pudru250 g mascarpone2 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki gorącej wodyokoło 10 ciasteczek typu oreogalaretka poziomkowa + szklanka wrzątkukilka truskawekGalaretkę rozpuścić we wrzątku, przelać do płaskiego naczynia i zostawić do stężenia.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko wystudzić i zająć się ubijaniem śmietany.Do ubitej śmietanki dodać cukier puder, następnie stróżką wlać żelatynę, zmiksować i dodać mascarpone - teraz krótko miksować na najniższych obrotach.Większość cześć z ciasteczek zmiażdżyć - można użyć blendera albo tłuczka.Ze stężonej galaretki wyciąć kilka serduszek foremką w tym kształcie, a resztę galaretki pokroić w kosteczkę.Na dno kieliszków do martini wysypać trochę pokruszonych ciasteczek, następnie trochę galaretki w kosteczkę, przykryć częścią masy mascarpone.Wierzch posypać pokruszonymi ciasteczkami, dodać galaretkę w kształcie sera, przekrojone na pół ciasteczko i truskawkę.Powtórzyć z kolejnymi kieliszkami, włożyć do lodówki by stężało.

