ßßß Cookit - przepis na Lekki krem truskawkowy i śmietankowy

Lekki krem truskawkowy i śmietankowy

nazwa

Wykonanie

A oto przedstawiam pyszny i delikatny krem truskawkowy do ciast :) oraz tradycyjny śmietankowy. Oba kremy wspaniale się uzupełniają, a ciasto jest delikatne i lekkie :).
Składniki :
Krem truskawkowy:
250 g śmietany 36 %
60 g cukru pudru
60 g serka mascarpone
125-200 g zmiksowanych truskawek
7-12 g żelatyny
Krem śmietankowy:
250 ml śmietany kremówki 36 %
2- 3 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
Opis wykonania:
Krem truskawkowy:
Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody by napęczniała, połowę zmiksowanych truskawek podgrzewamy i dodajemy do nich namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, łączymy z pozostałym musem truskawkowym i studzimy.
Śmietanę ubijamy na lekko sztywną z cukrem, dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany do wystudzonego musu z żelatyną i mieszamy. Mieszamy z pozostałą śmietaną, mascarpone rozrabiamy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Masę wykładamy na nasączony biszkopt.
Ilość truskawek zależy od tego jak bardzo chcecie by masa była truskawkowa, można użyć mrożonych, wówczas rozmroźcie je dzień wcześniej i odlejcie nadmiar soku. By przełożyć kremem cały tort - chyba że chcecie mieć cienką warstwę kremu radzę zrobić z podwójnej ilości :)
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i rozpuszczona we wrzątku i wystudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto.
Obiema masami przełożyłam ten tort, wszyscy byli zachwyceni :). Do przełożenia użyła potrojonej ilości kremów :).
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/05/lekki-krem-truskawkowy-i-smietankowy.html