Wykonanie
Cześć,Zapraszamy na kolejną wariację na temat sernika na zimno – tym razem z dużą ilością
owoców oraz
truskawkową dekoracją. Przed
Wami sernik na zimno z
truskawkami .Składniki (na formę 26 cm):200 gram
kakaowych owsianych
ciasteczek40 gram
masła1 szklanka
jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej250 gram
serka mascarpone w temperaturze pokojowej1/3 szklanki
cukru pudru200 gram
truskawek1
pomarańcz1 szklanka schłodzonej
śmietany kremówki 30% lub 36%10 gram
żelatyny50 ml
wodyOpcjonalnie:
truskawki i
żurawina liofilizowana do dekoracji.Making-of:
Ciasteczka kruszymy (można odłożyć pare do dekoracji wierzchu) a następnie rozdrabniamy je jak najdrobniej w moździerzu. Możemy również użyć młynka do
kawy (opcja z drobnym mieleniem). Dodajemy
masło roztopione w rondelku na średnim ogniu. Mieszamy aż składniki się połączą.Na spód formy dajemy papier do pieczenia (tak, aby końce były na zewnątrz a papier był tylko na spodzie formy). Wysypujemy na spód masę z
ciasteczek i dokładnie łyżeczką uklepujemy tak, aby była zwarta oraz równa. Wsadzamy do lodówki.
Pomarańczę wyparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plastry.Do miski dajemy
jogurt grecki,
serek mascarpone,
cukier puder, skórkę i sok z
pomarańczy. Mieszamy mikserem aż masa będzie gładka.
Żelatynę wsypujemy do rondelka. Zalewamy
wodą i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż
żelatyna się rozpuści. Uważamy aby jej nie zagotować,
żelatyna straci wtedy swoje właściwości. Ściągamy z palnika.Do
żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej. Mieszamy aż masa będzie jednorodna. Dodajemy do pozostałej masy serowej i miksujemy.W osobnej misce miksujemy na wysokich obrotach schłodzoną
śmietanę kremówkę aż będzie sztywna. Po ubiciu dodajemy ją po dwie-trzy łyżki do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Po dokładnym wymieszaniu, wylewamy masę na spód i wygładzamy. Zanurzamy w
masie plastry
truskawek. Ciasto chowamy do lodówki na co najmniej pare godzin.Gdy masa zesztywnieje, posypujemy wierzch liofilizowanymi
truskawkami zmielonymi w młynku i dekorujemy liofilizowanymi
truskawkami i
żurawiną.Smacznego!Gosia i Przemek