ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Zapraszamy na kolejną wariację na temat sernika na zimno – tym razem z dużą ilością owoców oraz truskawkową dekoracją. Przed Wami sernik na zimno z truskawkami .
Składniki (na formę 26 cm):
200 gram kakaowych owsianych ciasteczek
40 gram masła
1 szklanka jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
250 gram serka mascarpone w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru pudru
200 gram truskawek
1 pomarańcz
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
10 gram żelatyny
50 ml wody
Opcjonalnie: truskawki i żurawina liofilizowana do dekoracji.
Making-of:
Ciasteczka kruszymy (można odłożyć pare do dekoracji wierzchu) a następnie rozdrabniamy je jak najdrobniej w moździerzu. Możemy również użyć młynka do kawy (opcja z drobnym mieleniem). Dodajemy masło roztopione w rondelku na średnim ogniu. Mieszamy aż składniki się połączą.
Na spód formy dajemy papier do pieczenia (tak, aby końce były na zewnątrz a papier był tylko na spodzie formy). Wysypujemy na spód masę z ciasteczek i dokładnie łyżeczką uklepujemy tak, aby była zwarta oraz równa. Wsadzamy do lodówki.
Pomarańczę wyparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plastry.
Do miski dajemy jogurt grecki, serek mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy mikserem aż masa będzie gładka.
Żelatynę wsypujemy do rondelka. Zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż żelatyna się rozpuści. Uważamy aby jej nie zagotować, żelatyna straci wtedy swoje właściwości. Ściągamy z palnika.
Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej. Mieszamy aż masa będzie jednorodna. Dodajemy do pozostałej masy serowej i miksujemy.
W osobnej misce miksujemy na wysokich obrotach schłodzoną śmietanę kremówkę aż będzie sztywna. Po ubiciu dodajemy ją po dwie-trzy łyżki do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Po dokładnym wymieszaniu, wylewamy masę na spód i wygładzamy. Zanurzamy w masie plastry truskawek. Ciasto chowamy do lodówki na co najmniej pare godzin.
Gdy masa zesztywnieje, posypujemy wierzch liofilizowanymi truskawkami zmielonymi w młynku i dekorujemy liofilizowanymi truskawkami i żurawiną.
Smacznego!
Gosia i Przemek
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2020/08/04/sernik-na-zimno-z-truskawkami