ßßß
... i choć, to faktycznie smakowity kąsek, to ta karteczka widnieje tam z innego powodu...Składniki: (2-3 porcje)250 g serka mascarpone250 g śmietanki kremówki 30% (schłodzona)1 łyżka cukru pudru2 łyżki żelatyny + 5 łyżek gorącej wody do rozpuszczenia1/2 tabliczki białej czekolady1/2 łyżki wiórków kokosowych3/4 tabliczki mlecznej czekolady1/2 łyżki kakaoPrzygotowanie:Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno (ważne, aby śmietanka była schłodzona), powoli dodając cukier puder. Następnie dodajemy powoli serek mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy (ostudzoną!) do naszej serowej masy, mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej miseczki z masą serową dodajemy startą na drobny oczkach białą czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy. Do drugiej startą mleczną czekoladę i 1/2 łyżki kakao, mieszamy. Miski z masami wkładamy do lodówki na około 30 minut, do wstępnego stężenia. Następnie przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy masę do kieliszków. Kieliszki z serniczkiem wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 godziny).Do serniczków można dodawać dowolne ulubione dodatki, wyciskać je w dowolny sposób. Ich wygląd zależy wyłącznie od naszej inwencji twórczej.Smacznego