ßßß
Składniki:spód10 herbatników8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki)3 łyżki mlekawarstwa serowa z mascarpone200g serka homogenizowanego naturalnego250g mascarpone3 łyżki cukru pudru1 łyżka żelatyny3 łyżki zimnej wody0,5 szklanki gorącego mleka8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki)8 kostek czekolady deserowej (1/3 tabliczki)warstwa serowa z kremówką200g serka homogenizowanego naturalnego300ml śmietanki 30%4 łyżki cukru pudru1 łyżka żelatyny3 łyżki zimnej wody0,5 szklanki gorącej wody1 łyżeczka kakao
Wykonanie:SPÓD- herbatniki pokruszyć bardzo drobno (można włożyć je do woreczka i rozgnieść wałkiem)- czekoladę rozpuścić nad parą wodną, dodać mleko i mieszać do połączenia się składników- do czekolady dodać pokruszone herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)- masę z herbatników wyłożyć na spód i rozprowadzić łyżeczką tworząc cienką warstwę (jeżeli masa zaczyna się kruszyć, można zamoczyć łyżeczkę w mleku, pomoże to ją rozprowadzić)- tak przygotowany spód schłodzić w lodówceWARSTWA SEROWA Z MASCARPONE- serek przełożyć do miski, dodać cukier puder i wymieszać- do serka dodać mascarpone, masę dokładnie wymieszać/zmiksować- żelatynę zalać zimną woda, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, gdy to nastąpi, wlać do niej gorące mleko i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając- czekolady rozpuścić osobno nad parą wodną (można oczywiście w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej)- żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać
- masę podzielić na 2 części, do jednej dodać lekko ostudzoną czekoladę deserową, do drugiej - białą czekoladę, masy wymieszać- łyżeczką nakładać masy na przemian na spód z herbatników, gdy zakryjemy całe dno, nakładamy kolejną warstwę w ten sposób, że na biały kleks nakładamy ciemny i na odwrót- powierzchnię lekko wyrównać, całość schłodzić do zastygnięcia masy 1-2 godzinyWARSTWA SEROWA Z KREMÓWKĄ- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie dodać serek, wymieszać- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, ostudzić- ostudzoną żelatynę wlać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać- 2/3 masy przełożyć na zastygniętą warstwę serową- do reszty masy dodać łyżeczkę kakao, dokładnie wymieszać- masę kakaową wyłożyć na wierzch jasnej masy śmietankowej, nóż delikatnie zanurzyć w masie mniej więcej do połowy tortownicy (uważając, żeby nie uszkodzić zastygniętej masy serowej), następnie zatoczyć nim kilka kręgów, dzięki temu masy lekko się zmieszają, tworząc na górze nieregularny marmurkowy wzór- całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą dobę
Sernik łaciaty ładnie prezentuje się na talerzu, nie jest mocno słodki, choć ilość dodanego cukru można śmiało zwiększyć lub zmniejszyć biorąc pod uwagę własne preferencje w tym temacie. Mój sernik powstał w tortownicy o średnicy 18cm, z tym, że zabezpieczyłam go od środka papierem do pieczenia, który wystawał około 1cm ponad brzeg tortownicy, dlatego śmiało można ten przepis bez zwiększania proporcji wykorzystać w formie o średnicy 20-21cm.