ßßß
Składniki:250 g serka mascarpone400 g serka homogenizowanego330 ml śmietany 30%2 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 tabliczki czekolady4 łyżeczki żelatynyherbatnikiTortownicę o średnicy 22 cm wykładamy herbatnikami. Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wody. Kawę zalewamy odrobiną wrzątku i studzimy. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z połową homogenizowanego, cukrem pudrem, ostudzoną kawą i żelatyną. Wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Rozpuszczamy pozostałą żelatynę. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej resztę serka homogenizowanego i żelatynę. Starannie mieszamy. Masę dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na warstwę kawową, wyrównujemy i wykładamy a nią pozostałą masę śmietanowo serową. Ja swój sernik udekorowałam posypką czekoladową. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
Smacznego ;)