ßßß Cookit - przepis na Ciasto z malinami i pianką

Ciasto z malinami i pianką

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię piec to ciasto, jest łatwe i pyszne. Robię je z różnymi owocami, dzisiaj mam dla was ciasto z malinami. Pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach. Ciasto zrobiłam tak samo jak ciasto z borówkami . Przygotowałam to ciacho na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało, zresztą jest naprawdę tak dobre, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Częstujcie się. Życzę wspaniałej soboty, ja jadę na świeto piernika do Torunia.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
masa
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml śmietany 18%
- 4 białka
- 100 g wiórek kokosowych
- 500 g malin
Wykonanie:
Ciasto - wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy ze sobą. Z ciasta formujemy w miarę równe kulki, dzielimy je na dwie części - 60% i 40 % i wkładamy do dwóch woreczków. Większy woreczek wkładamy do lodówki na około 2 godziny, aby się schłodziło ciasto a mniejszą do zamrażalnika.
Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy równomiernie na blaszkę (u mnie 38x25) i lekko dociskamy dłońmi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut. Po podpieczeniu ciasto wyciągamy, aby nieco wystygło.
W tym czasie jak ciasto stygnie przygotowujemy masę - białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę miksujemy. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką, wsypujemy wiórki kokosowe i budynie i ponownie mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczony wcześniej spód i wyrównujemy. Układamy na całej powierzchni maliny.
Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na dużych oczkach i rozsypujemy na malinach.
Wstawiamy ponownie do piekarnika, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez godzinę. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia, ciężko jest wytrzymać i nie ukroić jeszcze ciepłego.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/08/ciasto-z-malinami-i-pianka.html