Wykonanie
Bardzo lubię piec to ciasto, jest łatwe i pyszne. Robię je z różnymi
owocami, dzisiaj mam dla was ciasto z
malinami. Pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach. Ciasto zrobiłam tak samo jak ciasto z
borówkami . Przygotowałam to ciacho na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało, zresztą jest naprawdę tak dobre, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Częstujcie się. Życzę wspaniałej soboty, ja
jadę na świeto piernika do Torunia.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 250 g
masła- 1 szklanka
cukru- 4
żółtka- 3 szklanki
mąki pszennej typ 500- 2 łyżki
kakao- 2 budynie
czekoladowe- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka gęstego
jogurtu naturalnegomasa- 1 szklanka
cukru- 2 budynie
waniliowe- 500 ml
śmietany 18%- 4
białka- 100 g wiórek
kokosowych- 500 g
malinWykonanie:Ciasto - wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy ze sobą. Z ciasta formujemy w miarę równe kulki, dzielimy je na dwie części - 60% i 40 % i wkładamy do dwóch woreczków. Większy woreczek wkładamy do lodówki na około 2 godziny, aby się schłodziło ciasto a mniejszą do zamrażalnika.Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy równomiernie na blaszkę (u mnie 38x25) i lekko dociskamy dłońmi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut. Po podpieczeniu ciasto wyciągamy, aby nieco wystygło.W tym czasie jak ciasto stygnie przygotowujemy masę -
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier i jeszcze chwilkę miksujemy. Dodajemy
śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką, wsypujemy
wiórki kokosowe i budynie i ponownie mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczony wcześniej spód i wyrównujemy. Układamy na całej powierzchni
maliny.Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na dużych oczkach i rozsypujemy na malinach.Wstawiamy ponownie do piekarnika, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez godzinę. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia, ciężko jest wytrzymać i nie ukroić jeszcze ciepłego.Smacznego.