ßßß Cookit - przepis na Ciasto kakaowo-waniliowe z borówkami

Ciasto kakaowo-waniliowe z borówkami

nazwa

Wykonanie

Doczekałam się w końcu urlopu, z tej okazji upiekłam na piątek do pracy ciacho. W pierwszej chwili chciałam zrobić coś na zimno, bo odpalanie piekarnika w takie upały nie za bardzo mi odpowiadało. Ale potem stwierdziłam, że jak coś upiekę to dłużej mi to ciasto wytrzyma w tym upale i się nie rozpłynie.
Znalazłam na stronie My simple kitchen fantastyczne ciasto z porzeczkami, tylko ja już nigdzie tych porzeczek nie dostałam. Nawet malin nie upolowałam, znalazłam tylko borówki amerykańskie, tak więc zrobiłam ciasto z nimi. Wyszło rewelacyjne w smaku, w zasadzie to można go zrobić z każdym owocem. Chyba wszystkim smakowało bo szybko się rozeszło i teraz wołają o przepis.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
masa
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml śmietany 18%
- 4 białka
- 100 g wiórek kokosowych
- 500 g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Ciasto - wszystkie składniki wrzucamy do miski (masło dałam zimne z lodówki), i dokładnie zagniatamy ze sobą. Można także wrzucić do robota, ja zrobiłam to ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części - 60% i 40%, ja zagniotłam po prostu kulki, mniejszą część wrzucić do woreczka i do zamrażalnika a większą do lodówki na około 2 godziny - ja tą większą już wyjęłam po godzinie. Ciasto wyłożyłam na blaszkę, równomiernie rozłożyłam i lekko docisnęłam dłońmi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół i wyciągamy.
Następnie przygotowujemy masę - białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Dodać śmietanę i wymieszać łyżką, wsypać wiórki kokosowe i budynie i ponownie dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę rozłożyć na podpieczonym spodzie, na masie ułożyć borówki i przykryć pozostałym ciastem - z zamrażalnika, zetrzeć go na tarce. Ponownie wstawić do piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez godzinę, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wystawić, aby wystygło.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/08/ciasto-kakaowo-waniliowe-z-borowkami.html