ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z kokosem

Jabłecznik z kokosem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sałatka z pieczarkami i ...
Pomidorowa z domowym ... »
Moi kochani zbliża się okres wiosenny , majówka tuż tuż . Wypróbowany Jabłecznik z kokosem . Słoneczko świecące w plecy . Nie ma to jak w końcu cieple dni . W kuchni gwarno łyżki strzelają blaszki chodzą ,a Joanna piecze smakołyki :)
Składnik na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
250 g margaryny schłodzonej
150 gram cukru
4 żółtka
śmietana 18% 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodatkowo:
jabłka 1.1/2 kg
cukier 150 g
Masa kokosowa:
4 białka
100 g wiórek kokosowych
100 g cukru
Wykonanie ciasta kruchego:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtka i śmietanę.
Wsypujemy cukier .
Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
Mikser włączamy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie 3 części .
Wstawiamy do zamrażalki na 30 minut.
Wykonanie masy jabłkowej:
Obieramy jabłka ze skóry , wycinamy nasionka,
Ścieramy na tarce jabłka , odciskamy soki wkładamy do wysokiego garnka.
Smażymy jabłuszka do momentu , aż będą geste .
Dodajemy cukier i mieszamy ( mi to zajęło 30 minut).
Wykonanie masy kokosowej:
Ubijamy białka z cukrem na puch.
Teraz dodajemy kokos, mieszamy łopatką.
Dokończenie ciasta:
Do formy prostokątnej wkładamy papier do pieczenia.
2/3 ciasta kładziemy na papier do pieczenia i rozprowadzamy po całej formie.
Wykładamy ostudzone jabłuszka.
Na jabłuszka kładziemy ubity kokos z białkami i cukrem.
Ścieramy pozostałe ciasto na tarce i posypujemy piane z kokosem.
Pieczemy 170 stopniach 60 minut .
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem .
poniedziałek, 04 maja 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/04/Jablecznik-z-kokosem.html