ßßß Cookit - przepis na Kruchy jabłecznik z kokosową pierzynką

Kruchy jabłecznik z kokosową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Szperając ostatnio w zeszycie z przepisami od Teściowej natrafiłam właśnie na ten przepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po prostu muszę go upiec, zwłaszcza że ciasto nie jest skomplikowane, a wręcz bardzo szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak, ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek.
Składniki na ciasto:
250g margaryny lub masła 82%
½ szklanki cukru
5 żółtek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kokosową bezę:
5 białek
1 niepełna szklanka cukru
10 dag kokosu
Dodatkowo:
Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek ze słoja
Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie odciskamy z nich nadmiar soku, który możemy wypić, w końcu to doskonały sok stuprocentowy.
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie.
Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście.
Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około 40 – 50 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/11/kruchy-jabecznik-z-kokosowa-pierzynka.html