Wykonanie
Szperając ostatnio w zeszycie z przepisami od Teściowej natrafiłam właśnie na ten przepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po prostu muszę go upiec, zwłaszcza że ciasto nie jest skomplikowane, a wręcz bardzo szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak, ale jednak warstwa kokosowa
daje trochę inny smaczek.
Składniki na ciasto:250g
margaryny lub
masła 82%½ szklanki
cukru5
żółtek2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na
kokosową bezę:5
białek1 niepełna szklanka
cukru10 dag
kokosuDodatkowo:Około 2 kg
świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych
jabłek ze słoja
Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie odciskamy z nich nadmiar soku, który możemy wypić, w końcu to doskonały sok stuprocentowy.
Mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy
żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę.
Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte
jabłka i rozprowadzamy równomiernie.Z
białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy
cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy
kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z
bezą. Gotową masę
kokosową rozprowadzamy na cieście.Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około 40 – 50 minut.Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A