ßßß
            
        
Szperając ostatnio w zeszycie z przepisami od Teściowej natrafiłam właśnie na ten przepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po prostu muszę go upiec, zwłaszcza że ciasto nie jest skomplikowane, a wręcz bardzo szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak, ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek.

Składniki na ciasto:250g margaryny lub masła 82%½ szklanki cukru5 żółtek2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na kokosową bezę:5 białek1 niepełna szklanka cukru10 dag kokosuDodatkowo:Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek ze słojaŚwieże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie odciskamy z nich nadmiar soku, który możemy wypić, w końcu to doskonały sok stuprocentowy.Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie.Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście.Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około 40 – 50 minut.Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A