ßßß
            
        
Bardzo podobny przepis na szarlotkę już zagościł na moim blogu lecz teraz dodaję do niego kwintesencję słodkości.SkładnikiSpód- 150g mąki- 70g zimnego masła- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 żółtka (białka zostawić na bezę)- 50g cukruJabłka:- 5 jabłek (u mnie championy)- pół szklanki cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBeza:- 3 białka- 150g cukru- szczypta soliKarmel:- 1 szklanka cukru- pół szklanki śmietanki 36%- 2 łyżki masła
Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i wszystko rozcierać widelcem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w kulkę Ciasto wkładamy do lodówki.Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce w postaci plastrów. Przekładamy je do garnuszka dodajemy cukier i cynamon. Całość gotujemy przez około 10 min. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim silikonową formę (lub zwykłą, pamiętając o natłuszczeniu blaszki) na to przekładamy nasze obgotowane jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.W między czasie ubijamy białka i kiedy będą dobrze ubite dodajemy stopniowo cukier, aby stworzyć lśniącą masę.Po 25 min pieczenia na wierzch wykładamy bezę zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze dodatkową godzinę. Na koniec rozpuszczamy cukier na patelni o grubym dnie (nie dotykając, nie mieszając niczym metalowym) gdy się rozpuści dodajemy 2 łyżki masła i śmietankę. Mieszamy całość jedynie drewnianą łyżką! Polewamy naszą szarlotkę gotowym karmelem.
Smacznego :)