Wykonanie
Bardzo podobny przepis na szarlotkę już zagościł na moim blogu lecz teraz dodaję do niego kwintesencję słodkości.SkładnikiSpód- 150g
mąki- 70g zimnego
masła- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
żółtka (
białka zostawić na
bezę)- 50g
cukruJabłka:- 5
jabłek (u mnie championy)- pół szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBeza:- 3
białka- 150g
cukru- szczypta
soliKarmel:- 1 szklanka
cukru- pół szklanki
śmietanki 36%- 2 łyżki
masłaPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
proszek do pieczenia i
cukier. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne
masło i wszystko rozcierać widelcem. Dodajemy
żółtka i szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w kulkę Ciasto wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce w postaci plastrów. Przekładamy je do garnuszka dodajemy
cukier i
cynamon. Całość gotujemy przez około 10 min. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim silikonową formę (lub zwykłą, pamiętając o natłuszczeniu blaszki) na to przekładamy nasze obgotowane
jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.W
między czasie ubijamy
białka i kiedy będą dobrze ubite dodajemy stopniowo
cukier, aby stworzyć lśniącą masę.Po 25 min pieczenia na wierzch wykładamy
bezę zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze dodatkową godzinę. Na koniec rozpuszczamy
cukier na patelni o grubym dnie (nie dotykając, nie mieszając niczym metalowym) gdy się rozpuści dodajemy 2 łyżki
masła i
śmietankę. Mieszamy całość jedynie drewnianą łyżką! Polewamy naszą szarlotkę gotowym karmelem.
Smacznego :)