Wykonanie
Bitwa na szarlotki z moją babcią rozpoczęta! Jest to jedyne ciasto, które potrafi zrobić moja babcia i ma to opanowane do perfekcji. Nie lubi piec ciast, specjalizuje się w innych wynalazkach. Ja postanowiłam podjąć wyzwanie i pokonać jej szarlotkę. Tester- mama, zawsze niezawodna :DSkładniki:
Spód- 150g
mąki- 70g zimnego
masła- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
żółtka (
białka zostawić na
bezę)- 50g
cukruJabłka:- 5
jabłek (u mnie championy)- pół szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBeza:- 3
białka- 150g
cukru- szczypta
soliPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
proszek do pieczenia i
cukier. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne
masło i wszystko rozcierać widelcem. Dodajemy
żółtka i szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w kulkę Ciasto wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce w postaci plastrów. Przekładamy je do garnuszka dodajemy
cukier i
cynamon. Całość gotujemy przez około 10 min. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim silikonową formę (lub zwykłą, pamiętając o natłuszczeniu blaszki) na to przekładamy nasze obgotowane
jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.W
między czasie ubijamy
białka i kiedy będą dobrze ubite dodajemy stopniowo
cukier, aby stworzyć lśniącą masę.Po 25 min pieczenia na wierzch wykładamy
bezę i pieczemy jeszcze dodatkowe 30 min.Smacznego :)