ßßß
            
        
Spód- 150g mąki- 70g zimnego masła- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 żółtka (białka zostawić na bezę)- 50g cukruJabłka:- 5 jabłek (u mnie championy)- pół szklanki cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBeza:- 3 białka- 150g cukru- szczypta soliPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i wszystko rozcierać widelcem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w kulkę Ciasto wkładamy do lodówki.Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce w postaci plastrów. Przekładamy je do garnuszka dodajemy cukier i cynamon. Całość gotujemy przez około 10 min. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim silikonową formę (lub zwykłą, pamiętając o natłuszczeniu blaszki) na to przekładamy nasze obgotowane jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.W między czasie ubijamy białka i kiedy będą dobrze ubite dodajemy stopniowo cukier, aby stworzyć lśniącą masę.Po 25 min pieczenia na wierzch wykładamy bezę i pieczemy jeszcze dodatkowe 30 min.Smacznego :)