ßßß
Składniki: na ciasto:- 250 g margaryny- 3 łyżki wody- 3 łyżki kakao- 3/4 szklanki cukru- 6 żółtek- 1 szklanka mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 białka na masę kokosową:- 3 białka- 3 kopiaste łyżki cukru- 100 g wiórek kokosowych na polewę:- 100 g mlecznej czekolady- 1 łyżka masłaPrzygotowanie:W rondelku rozpuścić margarynę z dodatkiem wody, kakao i cukru, odstawić do wystygnięcia.Ubić na sztywno pianę z 3 białek.Do masy kakaowej dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz wmieszać delikatnie pianę z białek.Ciasto przelać na blachę o wymiarach ok. 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.3 białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe.Masę kokosową wyłożyć równomiernie na ciasto.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 40-45 minut.Po upieczeniu gdy ciasto przestygnie należy przygotować polewę czekoladową.Czekoladę mleczną rozpuścić w "kąpieli wodnej" z łyżką masła i posmarować nią wierzch ciasta.