ßßß
Składniki (na 12 sztuk):150g (niecała szklanka) mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia100g cukru (jeżeli lubicie bardziej słodko, można dorzucić jeszcze 25g)90g stopionego i przestudzonego masła50g stopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady (najwygodniej masło i czekoladę stopić razem)2 żółtkaok. 100g jogurtu naturalnego2 białka1 łyżeczka cukru2 garście malinWyłożyć blachę do muffinek papilotkami. Nastawić piekarnik na 200 stopni.Wybrać 12 najpiękniejszych malin i odłożyć.Składniki sypkie przesiać i wymieszać w misce.W innej misce połączyć masło z czekoladą, żółtka i jogurt.Białka spienić, dodać cukier i ubić na sztywną pianę.Wymieszać składniki suche i mokre, do nich dodać pianę i delikatnie, ale stanowczo kilkoma ruchami wymieszać. Ciasto powinno się rozrzedzić i nabrać więcej objętości.Dodać maliny, zamieszać tylko do równomiernego rozprowadzenia owoców.Od razu ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć 12 odłożonych malin – po jednej na każde ciastko.Piec 20-25 minut – mufiny będą gotowe, gdy przy lekkim naciśnięciu wyczuwalna będzie sprężystość, a patyczek włożony do dna będzie po wyjęciu suchy i czysty.Zachęcam do upieczenia, są naprawdę wspaniałe!