Wykonanie
Doczekałam się w końcu urlopu, z tej okazji upiekłam na piątek do pracy ciacho. W pierwszej chwili chciałam zrobić coś na zimno, bo odpalanie piekarnika w takie upały nie za bardzo mi odpowiadało. Ale
potem stwierdziłam, że jak coś upiekę to dłużej mi to ciasto wytrzyma w tym upale i się nie rozpłynie.Znalazłam na stronie My simple kitchen fantastyczne ciasto z
porzeczkami, tylko ja już nigdzie tych
porzeczek nie dostałam. Nawet
malin nie upolowałam, znalazłam tylko
borówki amerykańskie, tak więc zrobiłam ciasto z nimi. Wyszło rewelacyjne w smaku, w zasadzie to można go zrobić z każdym
owocem. Chyba wszystkim smakowało bo szybko się rozeszło i teraz wołają o przepis.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 250 g
masła- 1 szklanka
cukru trzcinowego- 4
żółtka- 3 szklanki
mąki pszennej typ 500- 2 łyżki
kakao- 2 budynie
czekoladowe- 2 łyżeczki
cukru z
wanilią- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
śmietany 18%masa- 1 szklanka
cukru trzcinowego- 2 budynie
waniliowe- 500 ml
śmietany 18%- 4
białka- 100 g wiórek
kokosowych- 500 g
borówki amerykańskiejWykonanie:Ciasto - wszystkie składniki wrzucamy do miski (
masło dałam zimne z lodówki), i dokładnie zagniatamy ze sobą. Można także wrzucić do robota, ja zrobiłam to ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części - 60% i 40%, ja zagniotłam po prostu kulki, mniejszą część wrzucić do woreczka i do zamrażalnika a większą do lodówki na około 2 godziny - ja tą większą już wyjęłam po godzinie. Ciasto wyłożyłam na blaszkę, równomiernie rozłożyłam i lekko docisnęłam dłońmi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół i wyciągamy.Następnie przygotowujemy masę -
białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier i jeszcze chwilę miksować. Dodać
śmietanę i wymieszać łyżką, wsypać
wiórki kokosowe i budynie i ponownie dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę rozłożyć na podpieczonym spodzie, na
masie ułożyć
borówki i przykryć pozostałym
ciastem - z zamrażalnika, zetrzeć go na tarce. Ponownie wstawić do piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez godzinę, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wystawić, aby wystygło.