ßßß

(2 porcje)CIASTO:MĄKA PSZENNA/BEZGLUTENOWA (może być pełnoziarnista) (120g)MLEKO (1/2 szklanki)3 JAJKACUKIER Z WANILIĄ (opcjonalnie)SÓL (szczypta)DODATKI:JOGURT GRECKI1 LASKA WANILIIŁYŻECZK MIODU/KSYLITOL1 BANANCUKIER BRĄZOWY (2 łyżki)1 ŁYŻECZKA MASŁA/ OLEJU KOKOSOWEGO/ OLIWY4 KOSTKI GORZKIEJ CZEKOLADY, rozpuszczoneKAKAOBiałka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, sól, ubijamy mikserem luz trzepaczką do powstania gęstej jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy łyżką z masą. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię (by lepiej się smażyły, możemy posmarować ją lekko masłem i oliwą. Na osobnej patelni rozpuszczamy cukier brązowy z masłem, banana kroimy w plastry i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Każdego pankejka smarujemy z wierzchu jogurtem wymieszanym z wanilią i miodem, układamy na sobie. Na wierzchu kładziemy podsmażone banany, polewamy czekoladą i posypujemy kakao. Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
fit pankejki bananowo-twarożkowe
najlepsze i najprostsze pankejki we wszechświecie
omletonaleśnik z czereśniami i waniliowym serkiem