ßßß
Tym razem propozycja śniadaniowa. Bardzo sycące placki z bananami, które możemy podać z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Ten przepis starczy na porcję dla 3 osób.składniki:1,5 szklanki mąki200 g ricotty (możemy zastąpić serem typu włoskiego lub jogurtem greckim)1 duzy banan3 łyżki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka2 łyżki oleju0,25 szklanki mlekaszczypta soliDo jednej miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy ricottę, jajka, i olej. Po uzyskaniu gładkiej masy dosypujemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy mleka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Masa będzie gęsta i grudkowata. Kroimy banany w plasterki.Na rozgrzana patelnie nakładamy kleksy ciasta i smażymy. Po około minucie wciskamy w ciasto plasterki bananów, smażymy kolejną minutę i przerzucamy na drugą stronę jeszcze na około pół minuty. Zdejmujemy z patelni, polewamy syropem klonowym lub cukrem pudrem. Smacznego!