Wykonanie

Tym razem propozycja
śniadaniowa. Bardzo sycące placki z
bananami, które możemy podać z
syropem klonowym lub
cukrem pudrem. Ten przepis starczy na porcję dla 3 osób.składniki:1,5 szklanki
mąki200 g
ricotty (możemy zastąpić
serem typu włoskiego lub
jogurtem greckim)1 duzy
banan3 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka2 łyżki
oleju0,25 szklanki
mlekaszczypta
soliDo jednej miski dodajemy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól i dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy
ricottę,
jajka, i
olej. Po uzyskaniu gładkiej masy dosypujemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy
mleka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Masa będzie gęsta i grudkowata. Kroimy
banany w plasterki.Na rozgrzana patelnie nakładamy kleksy ciasta i smażymy. Po około minucie wciskamy w ciasto plasterki
bananów, smażymy kolejną minutę i przerzucamy na drugą stronę jeszcze na około pół minuty. Zdejmujemy z patelni, polewamy
syropem klonowym lub
cukrem pudrem. Smacznego!
