ßßß Cookit - przepis na gęsty sos jogurtowy, miętowo-cytrynowy

gęsty sos jogurtowy, miętowo-cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Mam słabość na punkcie wszelakich sosow i dipów. Grille i przekąski bez nich nie mają sensu istnienia! Do sosów jogurtowych wybieram zwykle jogurt grecki – jest gęstszy i przez nieco większą zawartość tłuszczu lepiej przenosi smaki i aromaty dodatków. Możecie też zmieszać go pół na pół z gęstym naturalnym jogurtem. Dziś wersja orzeźwiająca – gęsty sos jogurtowy, miętowo-cytrynowy. Nada się idealnie zarówno jako maczanka do warzywek jak i do mięsa np szaszłyczków wołowych lub na grilla
ok 150g JOGURTU GRECKIEGO
SOK I SKÓRKA Z 1 CYTRYNY lub limonki
1 ZĄBEK CZOSNKU
2 łyżki OLIWY Z OLIWEK
1 łyżka POSIEKANEJ MIĘTY lub np szczypiorku czy bazylii
SÓL I PIEPRZ

nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!




W blenderze miksujemy na gładko 1 łyżkę jogurtu, czosnek, miętę, oliwę, sok z cytryny.
Dodajemy resztę jogurtu, delikatnie mieszamy łyżką (dzięki temu sos będzie gęstszy).
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe!
7 sposobów na super marynaty do mięs i warzyw
domowe tacos z indykiem i ostrym sosem z awokado
grzanki z pysznym oliwkowym pesto
Źródło:http://thefoodtime.com/gesty-sos-mietowo-cytrynowy