Zdrowa, smaczna a przy tym niskokaloryczna pasta serowa z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa albo świeżych warzyw.Składniki - przybliżone proporcje400 g gęstego jogurt greckiego lub białego sera albo labnehu (przepis na labneh)1 awokado1 pęczek drobno posiekanego szczypiorkuopcjonalnie 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki3-4 ząbki czosnkukilka kropli soku z cytryny lub limonkisól i pieprz dla smakuPrzygotowanieAwokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżką wydrążyć miąższ, dodać kilka kropli soku limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować. Szczypiorek, czosnek, natkę pietruszki i chili drobno posiekać.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować w blenderzePodawać z pokrojonymi w słupki warzywami, nachos lub jako pastę do pieczywa.