ßßß

Sprawdzony przepis na uniwersalny, gęsty dip z pieczonej papryki. Idealny do maczania warzyw, na grzanki i grilla. Poniżej wersja ‚bazowa’, możecie podkręcic dip np szczyptą chilli, czarnuszki czy suszonymi pomidorami. Polecam <33-4 CZERWONE PAPRYKI2 ZĄBKI CZOSNKU3 łyżki JOGURTU GRECKIEGO1/2 łyżeczki SOKU Z CYTRYNYOLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Z papryk usuwamy gniazda nasienne i białe błonki, kroimy w ok 2cm plastry, czosnek obieramy. Wrzucamy do miski, dodajemy oliwę i potrząsamy miską by pokryć warzywa równomiernie. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 200* ok 15-20 minut, do miękkości.Upieczone warzywa studzimy. Następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładko. (jeśli nie macie blendera, możecie po upieczeniu obrać papryki i posiekać je nożem. )Dodajemy jogurt, sok z cytryny, dodatkowe 1-2 łyżki oliwy i delikatnie mieszamy.Gotowe!
grzanki z pysznym oliwkowym pesto
hummus z awokado
hummus z pieczonym czosnkiem
najprawdziwszy, 100% roślinny smalec!