Wykonanie


Sprawdzony przepis na uniwersalny, gęsty dip z pieczonej
papryki. Idealny do maczania warzyw, na grzanki i grilla. Poniżej wersja ‚bazowa’, możecie podkręcic dip np szczyptą
chilli,
czarnuszki czy
suszonymi pomidorami. Polecam <33-4
CZERWONE PAPRYKI2 ZĄBKI
CZOSNKU3 łyżki
JOGURTU GRECKIEGO1/2 łyżeczki
SOKU Z CYTRYNYOLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Z
papryk usuwamy gniazda nasienne i białe błonki, kroimy w ok 2cm plastry,
czosnek obieramy. Wrzucamy do miski, dodajemy
oliwę i potrząsamy miską by pokryć warzywa równomiernie. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 200* ok 15-20 minut, do miękkości.Upieczone warzywa studzimy. Następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładko. (jeśli nie macie blendera, możecie po upieczeniu obrać
papryki i posiekać je nożem. )Dodajemy
jogurt,
sok z cytryny, dodatkowe 1-2 łyżki
oliwy i delikatnie mieszamy.Gotowe!

grzanki z pysznym
oliwkowym pesto

hummus z
awokado
hummus z pieczonym
czosnkiem
najprawdziwszy, 100% roślinny
smalec!