ßßß
Obłędnie pyszne! Mocno cytrynowe i z cytrynowym lukrem, fantastycznie wilgotne dzięki zawartości cukinii, długo utrzymujące świeżość. Przy tym idealnie puszyste :-). Najlepsze muffiny z cukinią, bardzo polecam!Składniki na 10 - 12 sztuk:250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki zmielonego kardamonuszczypta soli2 duże jajka125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego150 g drobnego cukru do wypieków125 ml (pół szklanki) kwaśnej śmietany 12%świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny230 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy ; z dużej cukinii można wydrążyć środek)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kardamon, sól - wymieszać, przesiać i odłożyć.W osobnym naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto - u mnie papilotki 'tulipany' i nakładałam do nich ciasta do wysokości foremki do muffinów. Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować.Lukier cytrynowy:1,5 szklanki cukru pudruskórka świeżo otarta z 1 cytryny3 - 4 łyżki soku z cytrynySkładniki umieścić w miseczce i rozetrzeć do gładkości grzbietem łyżki. W razie konieczności, jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę soku, a jeśli zbyt rzadki dosypać pudru.Smacznego :-).