Wykonanie

Obłędnie pyszne! Mocno
cytrynowe i z
cytrynowym lukrem, fantastycznie wilgotne dzięki zawartości
cukinii, długo utrzymujące świeżość. Przy tym idealnie puszyste :-). Najlepsze muffiny z
cukinią, bardzo polecam!Składniki na 10 - 12 sztuk:250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki zmielonego
kardamonuszczypta
soli2 duże
jajka125 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego150 g drobnego
cukru do wypieków125 ml (pół szklanki) kwaśnej
śmietany 12%świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1
cytryny230 g
cukinii startej na tarce o dużych oczkach (
cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy ; z dużej
cukinii można wydrążyć środek)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
kardamon,
sól - wymieszać, przesiać i odłożyć.W osobnym naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną
jajka,
olej,
cukier,
śmietanę, sok i
skórkę z cytryny. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą
cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto - u mnie papilotki 'tulipany' i nakładałam do nich ciasta do wysokości foremki do muffinów. Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować.
Lukier cytrynowy:1,5 szklanki
cukru pudruskórka świeżo otarta z 1
cytryny3 - 4 łyżki
soku z cytrynySkładniki umieścić w miseczce i rozetrzeć do gładkości grzbietem łyżki. W razie konieczności, jeśli
lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę soku, a jeśli zbyt rzadki dosypać pudru.Smacznego :-).
