Wykonanie
Dania Główne, Fit,
Paleo, Przepisy Lipiec 14, 2016 Lipiec 14, 2016 Lipiec 14, 2016 11:01 napisane przez
Miss BerryNa moim blogu możecie znaleźć już jeden przepis na
Chili con carne . Jednak ponieważ jest to jedno z moich ulubionych dań i przyrządzam je bardzo często w różnych wersjach, dzisiaj przyszedł czas na drugi.Ten przepis odrobinę różni się od poprzedniego. Ma więcej przypraw, przez co smak tego
chili jest bogatszy i jeszcze smaczniejszy. Dodatek
gorzkiej czekolady także robi swoje.
Chili con carne z
gorzką czekoladąAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 35 minutW
sumie: 55 minutPorcje: 6Składniki450 g chudego
mielonego mięsa wołowego (5%)1 łyżka
oliwy z oliwek3
czerwone papryki2
cebule5 ząbków
czosnku3 suszone
papryczki chili (zależnie od preferencji)1 puszka
pomidorów1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
kukurydzy konserwowej2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
oregano¼ łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka kuminuodrobina ekstraktu ze
stewii2 kostki
gorzkiej czekolady (80%
kakao)
sól,
pieprzPrzygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.W dużym garnku rozgrzać łyżkę
oliwy z oliwek. Dodać
cebulę i
czosnek i lekko podsmażyć.Następnie dodać
mielone mięso wołowe i
przyprawy:
słodką paprykę,
oregano,
cynamon, kumin,
sól i
pieprz. Dokładnie wymieszać i podsmażyć.Dodać
pomidory z puszki,
czerwoną fasolę i
kukurydzę, pokrojone w kostkę
czerwone papryki oraz odrobinę ekstraktu ze
stewii (można zastąpić łyżeczką
cukru). Wymieszać i gotować przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.Około 5 minut przed końcem gotowania dodać
gorzką czekoladę.Garnek zdjąć z ognia i danie porządnie wymieszać.Podawać w miseczkach z odrobiną
jogurtu naturalnego, zawinięte w tortillę lub w muszlach taco. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 388 g Kalorie: 306 kcal Tłuszcze: 7,3 g Węglowodany: 34 Błonnik: 9,1 g
Białko: 24,1 g3 . 5.3208

Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!

Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieZapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych przepisach i artykułachSzukajO mnie
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieNewsletterOtrzymuj przepisy z bloga prosto do Twojej skrzynki pocztowej. Za darmo.PrzepisyPinterestNajnowsze komentarzeDo pobrania

Pobierz darmowe etykiety na
przyprawy do wydrukowania