ßßß
Chili con carne z gorzką czekoladąAuthor: Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 35 minutW sumie: 55 minutPorcje: 6Składniki450 g chudego mielonego mięsa wołowego (5%)1 łyżka oliwy z oliwek3 czerwone papryki2 cebule5 ząbków czosnku3 suszone papryczki chili (zależnie od preferencji)1 puszka pomidorów1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy konserwowej2 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżeczka oregano¼ łyżeczki cynamonu1 łyżeczka kuminuodrobina ekstraktu ze stewii2 kostki gorzkiej czekolady (80% kakao)sól, pieprzPrzygotowanieCebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cebulę i czosnek i lekko podsmażyć.Następnie dodać mielone mięso wołowe i przyprawy: słodką paprykę, oregano, cynamon, kumin, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i podsmażyć.Dodać pomidory z puszki, czerwoną fasolę i kukurydzę, pokrojone w kostkę czerwone papryki oraz odrobinę ekstraktu ze stewii (można zastąpić łyżeczką cukru). Wymieszać i gotować przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.Około 5 minut przed końcem gotowania dodać gorzką czekoladę.Garnek zdjąć z ognia i danie porządnie wymieszać.Podawać w miseczkach z odrobiną jogurtu naturalnego, zawinięte w tortillę lub w muszlach taco. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 388 g Kalorie: 306 kcal Tłuszcze: 7,3 g Węglowodany: 34 Błonnik: 9,1 g Białko: 24,1 g3 . 5.3208
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Pobierz darmowe etykiety na przyprawy do wydrukowania