Wykonanie

Wspaniała
tarta z
budyniem i pieczonym
agrestem. Moje ulubione ostatnio kruche ciasto,
budyń (poszłam na skróty i użyłam budyniu z
torebki, czego po pierwszym już kęsie pożałowałam ;-) i dla przełamania smaków kwaskowate
owoce agrestu. Cieszcie się tym 'staromodnym'
owocem, używajcie do deserów i wypieków, tak krótko trwa!Zamiast budyniu z
torebki można przygotować
budyń domowy (
waniliowy creme patissiere) z przepisu na tartaletki z kremem i
truskawkami .Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej120 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę60 g
cukru pudruszczypta
soli2 - 3 łyżki zimnej
wodyMąkę pszenną przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia i wypieczenia
spodu. Wyjąć, całkowicie wystudzić.Dodatkowo:1 opakowanie budyniu
waniliowego z
cukrem (na 500 ml
mleka)450 ml
mleka450 g
agrestu2 łyżki
cukruBudyń ugotować według instrukcji na opakowaniu używając jednak 450 ml
mleka zamiast 500 ml. Po zagotowaniu przelać na spód tarty, wyrównać, odstawić do wystudzenia.
Agrest odszypułkować, umyć. Wysypać na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać 2 łyżkami
cukru. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut, do miękkości. Odlać powstały sok (nie będzie potrzebny do tarty) a
agrest odłożyć na ręczniczek papierowy kuchenny do osuszenia i wystudzić.Wystudzony
agrest wyłożyć na wystudzony
budyń, podawać. Dodatkowo ozdobiłam bezikami - nie jest to konieczne.Smacznego :-).