Wykonanie

Składniki: (15 sztuk)Ciasto:szklanka
wody (250ml),szczypta
soli,200 g
mąki pszennej (ja użyłam tortowej),100 g
masła,5 jaj średniej wielkości ( jeżeli
jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g).Masa budyniowa:1
budyń o smaku
waniliowym z
cukrem,450ml
mleka,1 łyżeczka
olejku waniliowego,200 g
masła, miękkiego.Można również ptysie podać ubitą
śmietaną. Przepis znajduje się tu kliknij .Ponadto:
cukier puder.Przygotowanie:Masa budyniowa:Ugotować
budyń w 450 ml
mleka z łyżeczką
olejku waniliowego, który należy dodać na samym początku do
mleka, które ma się zagotować.
Budyń pozostawić do całkowitego wystygnięcia (przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch).
Masło utrzeć mikserem i łyżka po łyżce dodawać ostygnięty
budyń.Ciasto:

Zagotować
wodę z
masłem i szczyptą
soli.

Gdy
masło się rozpuści i
woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać
mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym
jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita.

Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i uformować ptysie. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( ocenić samemu gdyż może to być 25min. jak również ciut więcej niż 30min.).

Ostudzić. Górę ptysia odkroić i wypełnić środek masą budyniową. Posypać
cukrem pudrem.


Smacznego!!!