Wykonanie

Już chyba z ostatnimi
truskawkami tego lata. Teraz na kilka dobrych miesięcy trzeba się będzie zadowolić mrożonymi, aż do nastepnego
truskawkowego sezonu i objadania się nimi ponad miarę. Czyli do... maja? czerwca? Tak,
truskawki są stanowczo za krótko.Przepis z Kuchni .


Składniki:ciasto: 20 dag
maki pszennej, 10 dag schłodzonego
masła, 2
cukry waniliowe, szczypta
solinadzienie:
budyń waniliowy, 450 ml
mleka, 3 łyżki
cukru, duża miska
truskawekWykonanie:Przygotować ciasto: zagnieść
mąkę z
masłem pokrojonym na kawałki,
cukrem waniliowym i szczyptą
soli, dodając 2 łyżki zimnej
wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki. Podzielić na 7 części i wykleić dna oraz boki foremek do tartaletek. Z papieru wyciąć 8 krążków, przykryć kruche ciasto w foremkach i obciążyć
fasolkami. Piec 20 minut w temperaturze 200 o C. Po tym czasie zdjąć papier i
fasolki i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika. Tartaletki wystudzić i wyjąć z foremek.Przygotować nadzienie:
owoce umyć i wysuszyć.
Budyń wymieszać z połową szklanki zimnego
mleka oraz
cukrem. Resztę
mleka zagotować, wlać rozprowadzony
budyń i gotować przez chwilę. Przykryć folią i odłożyć do ostygnięcia. Tartaletki napełnić
budyniem i udekorować
owocami.