ßßß Cookit - przepis na Szkockie Maślane Ciasteczka z Żurawiną

Szkockie Maślane Ciasteczka z Żurawiną

nazwa

Wykonanie

Czy lubicie ciasteczka typu shortbread? Ja baaardzo!. Wyglądają topornie, mają chropowatą strukturę, ale smakują obłędnie, jak żadne inne. Pamiętam, gdy lata temu, narzeczony mojej przyjaciółki przywiózł ten szkocki specjał z Londynu. Niepozorne opakowanie rodem z angielskiego Tesco, zawartość, z wyglądu, rozczarowująca, ale już pierwszy kęs sprawił, że znalazłam się w niebie.... Wówczas w Polsce, o shortbreadach można było jedynie pomarzyć, więc.. marzyłam i czekałam, kiedy się u nas pojawią. Dziś, gdy takie ciasteczka dostaniemy w każdym hipermarkecie, tamta sytuacja wydaje się wręcz nieprawdopodobna. Zauwazyłam, że wraz z zalewem wszelkich dóbr, dostępnych na wyciągnięcie ręki, coraz mniej rzeczy prawdziwie mnie zachwyca. Z tym większym sentymentem wspominam tamto shortbreadowe zauroczenie sprzed lat.
Przepis, który prezentuję jest moją wariacją na temat pomysłu Marthy Stewart. Ciasteczka wychodzą genialnie maślane i delikatne, mimo dość hmm... prymitywnego wyglądu.
Przepis bierze udział w akcji "Bo we mnie jest sex" i na jej potrzeby wyjaśniam, że w roli afrodyzjaka występuje żurawina. Zawiera dużo manganu, ułatwiającego produkcję dopaminy ( tzw. hormonu szczęścia) w mózgu, która daje nam poczucie euforii. Mangan bierze również udział w procesie produkcji krwi, a ta jak wiadomo, w pewnych sytuacjach ;-) odgrywa baardzo istotną rolę:-).
Składniki na ok. 48 sztuk:
2,5 szklanki mąki pszennej
225g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka suszonej żurawiny
Wykonanie:
Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kwadrans, po czym odcedzamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem. Wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy sól oraz mąkę. Na końcu dodajemy żurawinę. Całość wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na 2 części. Z każdej formujemy wałek o orientacyjnych wymiarach: 30 cm (długość) x 4 cm (średnica). Następnie każdy wałek osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Gdy odpowiednio stwardnieją, kroimy je w plasterki. Z 1 wałeczka powinny wyjść około 24 sztuki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej nasze ciasteczka, pamiętając by zachować między nimi odległości. Pieczemy ca 12 minut w temperaturze 190C. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/02/szkockie-maslane-ciasteczka-z-zurawina.html