Wykonanie

Komu trochę smutno z powodu kończącego się sezonu truskawkowego? Pożegnajmy
truskawki na bogato! Cienka warstwa ciasta
czekoladowego a na niej pyszny mus z
białej czekolady (bez
jajek) oraz
truskawki w
galaretce. Dużo
truskawek! Dzięki nim ciasto jest rześkie, nie za słodkie (mimo użycia aż 300 g
białej czekolady w całym deserze) i z charakterem ;-). Polecam na weekend!Składniki na ciasto:50 g
gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej2 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie50 g
masła50 g drobnego
cukru do wypieków50 g
mąki pszennejszczypta
solipół łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy
maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną
czekoladę, zmiksować. Po kolei do masy czekoladowej wbijać
żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodać do masy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą
czekoladową.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Mus z
białej czekolady:300 g
białej czekolady180 ml
mlekaziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z
wanilii220 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej2 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 2,5 listka
żelatynyŻelatynę zalać małą ilością
wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny (można też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.
Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
wanilię i połamaną w kostki
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Dodać ciepłą
żelatynę i wymieszać, do jej całkowitego rozprowadzenia. Odstawić, studzić do momentu, kiedy masa będzie zaczynała tężeć (pod koniec studzenia w lodówce, pilnując).
Śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do sztywności. Dodawać ją stopniowo, w kilku porcjach, do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy przelać na wystudzone ciasto
czekoladowe, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.Warstwa truskawkowa:650 - 700 g
truskawek1
galaretka truskawkowa w proszku (na 500 ml
wody)
Truskawki odszypułkować, umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na puree. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree
truskawkowym. Całkowicie wystudzić. Wystudzone
truskawki z
galaretką przelać na stężały mus z
białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki.Przed podaniem ozdobić świeżymi
truskawkami.Smacznego :-).

