Wykonanie
Czerwiec mija nam w piłkarskiej atmosferze. Z meczu na mecz emocje oraz radość coraz większe. Nieodłącznym elementem meczu są słone przekąski, lecz niestety siedzenie przed telewizorem i radosne chrupanie dobrze nam nie wróży, zwłaszcza na nadchodzące lato. Czym zastąpić
chipsy, orzeszki i inne paluszki? Co powiecie na
bób z czosnkiem?
Bób z
czosnkiem do niskokalorycznych dań oczywiście nie należy, do tego wciąga jak
chipsy lecz niesie ze sobą wiele wartości odżywczych.
Bób to przede wszystkim świetne źródło
białka roślinnego, którego ilość w naszej codziennej diecie powinna przewyższać ilość
białka zwierzęcego.
Bób to także bogactwo kwasu foliowego, który szczególnie ważny jest dla kobiet w wieku rozrodczym oraz będących w ciąży. Kwas foliowy bierze udział w procesie rozwoju oraz wzrostu nowych komórek a także może zapobiec wystąpieniu wad rozwoju cewy nerwowej
płodu.
Bób to także bardzo dobre źródło potasu, ma go zdecydowanie więcej niż
pomidory czy
banany. Ziarno
bobu posiada niewielką zawartość tłuszczu oraz
sodu a także odznacza się dość dużą zawartością błonnika, dzięki
czemu usprawnia pracę jelit, na długo pozostawia uczucie sytości i świetnie nadaje się przy dietach odchudzających o ile oczywiście nie zjemy całego kilograma na raz 😉
Bób ze względu na zawartość składników purynowych nie jest zalecany osobom borykającym się z dną moczanową. Nie jest także wskazany osobom ze schorzeniami układu pokarmowego ze względu na jego właściwości wzdymające oraz zachodzący proces fermentacji a także osoby z chorą trzustką powinny zrezygnować z
bobu.

Po garści zdrowotnych informacji przejdźmy może do przepisu na
bób z
czosnkiem, który chętnie przekąsimy podczas kolejnego meczu.Składniki:
Bób 1/2kg
Czosnek 3-4 ząbki
Natka pietruszki pęczek
Olej kokosowy lub rzepakowy
Papryczka chilli 1/2 sztSposób przygotowania:
Bób dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka z wrzącą
wodą. Aby uniknąć wzdęć i kłopotów z jelitami do garnka z
bobem możemy dodać
koper włoski,
kmin rzymski lub
majeranek.
Bób gotujemy około 15-20 minut. Jeśli posiadacie parowar zdecydowanie warto go użyć, dzięki temu więcej wartości odżywczych zostanie w
bobie.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wraz z drobno pokrojoną
papryczką chilli podsmażamy na
oleju. Jeśli nie przepadacie za ostrością, możecie zrezygnować z
papryczki chilli. Ugotowany
bób przekładamy do miseczki, dodajemy podsmażony
czosnek i drobno posiekaną
natkę pietruszki. Całość doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i dokładnie mieszamy.
Młody bób ma delikatną skórkę, w której kryje się wiele witamin i minerałów zatem nie jest konieczne jej usuwanie. Tak przygotowany
bób czosnkiem to świetny pomysł na kolację, przekąskę do meczu czy dodatek do obiadu. Jeśli nie podołamy zjeść całości, pozostałą część
bobu możemy zblendować, dodać odrobinę
soku z cytryny i wyczarować pyszną pastę kanapkową. Wybór należy do Was.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]