ßßß Cookit - przepis na Dorsz w sosie musztardowym ze smażoną marchewką

Dorsz w sosie musztardowym ze smażoną marchewką

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 22 czerwca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Dorsz w sosie musztardowym ze smażoną marchewką to propozycja na pełne danie obiadowe. Zazwyczaj opisywałam tylko te części obiadu, których do tej pory nie przygotowałam. Tym razem postanowiłam przygotować taki obiad, którego wcześniej nie robiłam. Padło na rybę, a w zamrażalniku był dorsz.
Dorsza podałam z ryżem.
około 800g płatów dorsza
pół cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
dwie średniej wielkości pomarańcze
jeden większy ząbek czosnku
50g zmrożonego masła
cztery marchewki
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, łyżeczka nasion kolendry
Składniki na sos musztardowy
jedna cytryna
4 schłodzone żółtka
125ml białego wytrawnego wina
125ml oliwy z oliwek
jedna łyżka musztardy
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowania zaczynamy oczywiście od ryby: jeżeli będziecie korzystać z ryby mrożonej, polecam wyciągnąć ją wcześniej i rozmrozić. Po rozmrożeniu zawsze rybę solę i obsypuję pieprzem czarnym świeżo mielonym i wstawiam do lodówki na jedną godzinę.
W trakcie przygotowań sosu i marchewki do naczynia żaroodpornego wlałam odrobinę oleju i ułożyłam rozmrożoną rybę.
Piekarnik nagrzałam do 180 ˚ C. Rybę zapiekałam około 40 minut często zaglądając i smarując olejem przy pomocy pędzelka by ryba nie wyschła.
Przygotowanie: Sos musztardowy
W pierwszej kolejności wyciskamy sok z cytryny bezpośrednio do średniej wielkości rondelka.
Następnie dodajemy żółtka, białe wytrawne wino i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki.
Rondelek stawiamy na kuchence, grzejemy na średnim ogniu i energicznie mieszamy.
Sos gotujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji pilnując i często mieszając by odpowiednio napowietrzyć i by sos nie przywarł. Sos podgrzewałam około 10 minut.
Zdejmujemy rondelek z kuchenki i dodajemy oliwę. Mieszamy do czasu uzyskania błyszczącej jednolitej konsystencji.
Na koniec dodajemy łyżkę musztardy i przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy.
Ciepłym sosem polewamy rybę i podajemy na stół.
Przygotowanie: Smażona marchewka
Wyciskamy sok z obu pomarańczy – można bezpośrednio na rozgrzaną patelnię. Następnie ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i dorzucamy do patelni z sokiem.
Rozgniatamy ząbek czosnku i dorzucamy do patelni.
Następnie dorzucamy zmrożone masło.
Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu i także dorzucamy do patelni.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Pozostawiamy patelnię na średnim ogniu do czasu aż masło się rozpuści.
Marchew obieramy i kroimy w paski o długości około 5cm.
Gdy masło na patelni się rozpuści dodajemy marchew i podsmażamy około 5 minut – marchew powinna delikatnie zmięknąć a sos zgęstnieć.
Sos wraz z marchewką podajemy wraz z rybą oblaną sosem musztardowym.
Smacznego!
Polecam inne przepisyna dania obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/06/22/dorsz-w-sosie-musztardowym-ze-smazona-marchewka