Wykonanie
By MagicPot, 22 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Dorsz w
sosie musztardowym ze smażoną
marchewką to propozycja na pełne danie obiadowe. Zazwyczaj opisywałam tylko te części obiadu, których do tej
pory nie przygotowałam. Tym razem postanowiłam przygotować taki obiad, którego wcześniej nie robiłam. Padło na
rybę, a w zamrażalniku był
dorsz.
Dorsza podałam z
ryżem.około 800g płatów
dorszapół
cytrynyprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonydwie średniej wielkości
pomarańczejeden większy ząbek
czosnku50g zmrożonego
masłacztery
marchewkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, łyżeczka nasion
kolendrySkładniki na
sos musztardowyjedna
cytryna4 schłodzone
żółtka125ml białego
wytrawnego wina125ml
oliwy z oliwekjedna łyżka
musztardyprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyPrzygotowania zaczynamy oczywiście od
ryby: jeżeli będziecie korzystać z
ryby mrożonej, polecam wyciągnąć ją wcześniej i rozmrozić. Po rozmrożeniu zawsze
rybę solę i obsypuję
pieprzem czarnym świeżo mielonym i wstawiam do lodówki na jedną godzinę.W trakcie przygotowań sosu i
marchewki do naczynia żaroodpornego wlałam odrobinę
oleju i ułożyłam rozmrożoną
rybę.Piekarnik nagrzałam do 180 ˚ C.
Rybę zapiekałam około 40 minut często zaglądając i smarując
olejem przy pomocy pędzelka by
ryba nie wyschła.Przygotowanie:
Sos musztardowyW pierwszej kolejności wyciskamy
sok z cytryny bezpośrednio do średniej wielkości rondelka.Następnie dodajemy
żółtka, białe
wytrawne wino i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki.Rondelek stawiamy na kuchence, grzejemy na średnim ogniu i energicznie mieszamy.Sos gotujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji pilnując i często mieszając by odpowiednio napowietrzyć i by sos nie przywarł. Sos podgrzewałam około 10 minut.Zdejmujemy rondelek z kuchenki i dodajemy
oliwę. Mieszamy do czasu uzyskania błyszczącej jednolitej konsystencji.Na koniec dodajemy łyżkę
musztardy i
przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy.Ciepłym sosem polewamy
rybę i podajemy na stół.Przygotowanie: Smażona
marchewkaWyciskamy sok z obu
pomarańczy – można bezpośrednio na rozgrzaną patelnię. Następnie ścieramy skórkę z jednej
pomarańczy i dorzucamy do patelni z
sokiem.Rozgniatamy ząbek
czosnku i dorzucamy do patelni.Następnie dorzucamy zmrożone
masło.Ziarna
kolendry rozgniatamy w moździerzu i także dorzucamy do patelni.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy a następnie doprawiamy
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Pozostawiamy patelnię na średnim ogniu do czasu aż
masło się rozpuści.
Marchew obieramy i kroimy w paski o długości około 5cm.Gdy
masło na patelni się rozpuści dodajemy
marchew i podsmażamy około 5 minut –
marchew powinna delikatnie zmięknąć a sos zgęstnieć.Sos wraz z
marchewką podajemy wraz z
rybą oblaną
sosem musztardowym.Smacznego!Polecam inne przepisyna dania obiadowe: