ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe gofry owsiane

Bezglutenowe gofry owsiane

nazwa

Wykonanie

Maj 31, 2016 Maj 31, 2016 Maj 31, 2016 11:37 napisane przez Miss Berry
Ostatnio upolowałam gofrownicę. I to nie byle jaką gofrownicę, tylko królową instagrama, czyli gofrownicę o specjalnym kształcie. Ni to kwiatek, ni to serduszka. Tak czy siak, wygląda pięknie. Postanowiłam zrobić gofry bez użycia mąki i cukru, które nie będą miały w sobie tony węglowodanów. Myślę, że wyszło całkiem nieźle – 1 gofr to 166 kcal, z czego tylko 7,6 g to węglowodany.
Zamiar mąki użyłam bezglutenowych płatków owsianych, które szybciutko zmieliłam w blenderze. Biały cukier zastąpiłam odrobiną ekstraktu ze stewii, a zwykłe krowie mleko, napojem ryżowym. Wyszły znakomicie. Kolejny idealny przepis na weekendowe śniadanie. Spróbujcie sami.
W przyszłości możecie spodziewać się innych przepisów na gofry – na pewno będę eksperymentować ze zdrowymi wersjami ciasta. Co powiecie na gofry kokosowe lub gryczane? Będzie dużo frajdy z przygotowywaniem tych przepisów!
Jeśli marzy Wam się gofrownica w kształcie serce, możecie kupić ją w Polsce przez internet. Ceny zaczynają się już od 60 złotych. Tutaj znajdziecie kilka przykładowych ofert z ceneo:
Przepis na bezglutenowe gofry owsiane znajdziecie poniżej.
Bezglutenowe gofry owsiane
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
W sumie: 25 minut
Porcje: 4
Składniki
Ciasto na gofry
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki oleju kokosowego
80 ml mleka (krowiego, kokosowego, ryżowego lub orzechowego)
odrobina aromatu waniliowego
½ łyżeczki ekstraktu ze stewii
Do podania
banan
świeże borówki
Przygotowanie
Płatki owsiane włożyć do blendera i zmiksować na mąkę. Przesypać do miski.
Do miski z płatkami owsianymi dodać jajka, proszek do pieczenia, mleko, aromat waniliowy, ekstrakt ze stewii oraz roztopiony olej kokosowy.
Wymieszać do połączenia, a następnie odstawić na 10 minut.
Wymieszać raz jeszcze i wlać do gofrownicy.
Smażyć przez około 5 minut.
Podawać z sosem czekoladowym i świeżymi owocami. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 72 g Kalorie: 166 kcal Tłuszcze: 11,8 g Węglowodany: 7,6 g Błonnik: 1,11,1 g Białko: 6,4 g
3 . 5.3208
Podoba Ci się ten przepis?
Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/bezglutenowe-gofry-owsiane