ßßß
Składniki:16 bułeczek25 g świeżych drożdży500 ml letniej wody1 łyżka miodu1 jajko + 1 kajko do posmarowania200 g mąki durum550 g pszennej mąki2 łyżeczki soli50 g utartego parmezanu3 łyżki świeżego oregano, drobno pokrojonego3 łyżki czarnego sezamu
Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód i wymieszaj. Dodaj obie mąki, jajko i sól. Zarób ciasto elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei dodaj mąki, jeśli jest za twarde dodaj wody. przykryj folię i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu złóż ciasto kilka razy i odstaw na 10 minut. Podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj równe bułeczki. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp oregano, sezamem i utartym parmezanem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz bułki przez 25 minut. Bułki powinny być lekko zrumienione.Polecane przepisyBułeczki z tymiankiemBułeczki z bazylią i słonecznikiemGrahamki z twarożkiem i żurawinąBułeczki pszenno żytnie rosnące nocąZnowu cukinia!