ßßß
Lubię piec pieczywo z dodatkami. Bazylia i słonecznik to bardzo fajne połączenie. Bułeczki są bardzo aromatyczne, a dodatek słonecznika sprawia, że są o wiele pożywniejsze i zdrowsze.
Składniki: na 16 bułeczek500 g zakwasu pszennego6 g świeżych drożdży1,1 kg mąki pszennej100 g mąki pszennej razowej500 – 550 g zimnej wody1 ¼ łyżki soli250 nasion słonecznika2 garście liści bazyliiWykonanie:Drożdże rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarabiaj gładkie ciasto chlebowe za pomocą asystenta kuchennego przez około 10 minut, po czym dodaj sól.Zarabiaj ciasto chlebowe jeszcze przez następne 10 minut, a jak już się pojawiją nitki glutenu dodaj uprażone nasiona słonecznika i pokrojone liście świeżej bazylii. Przełóż ciasto chlebowe do misy wysmarowanej tłuszczem, przykryj szczelnie folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut w ciepłym miejscu.Wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Włóż z powrotem do misy, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, daj mu odpocząć 10 minut. Podziel ciasto na porcje o około 135 g każda, uformuj okrągłe bułeczki, oprósz mąką i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 – 60 minut.Piecz bułki najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 225ºC (termoobieg) i piecz jeszcze bułeczki przez 10 minut. Podczas pieczenia otwórz drzwiczki do piekarnika kilka razy. Bułeczki będą wtedy miały chrupiącą skórkę.
Polecane przepisyBułeczki z tymiankiemGrahamki z twarożkiem i żurawinąBułeczki pszenno żytnie rosnące nocąZnowu cukinia!Chleb jogurtowy ze słonecznikiem