Wykonanie
Domowy
chleb razowy – dlaczego warto piec domowe
pieczywo ??Domowe
pieczywo w odróżnieniu od tego oferowanego przez dyskonty i piekarnie zawiera znane nam składniki. Nie ma tu ulepszaczy ani spulchniaczy a dodatkową zaletą jest fakt że możemy tu puścić
wodzę kulinarnej wyobraźni i dodać do takiego
chleba tak naprawdę wszystko:
ziarna słonecznika,
pestki dyni,
bakalie,
suszone owoce,
płatki owsiane gryczane,
oliwki,
suszone pomidory… i wiele innych. Jednym słowem to wszystko za co w piekarni trzeba sporo zapłacić bo dla przykładu cena
chleba z ziarnami dyni ze stosunkiem 1:1
mąki pszennej zwykłej do pszennej pełnoziarnistej to koszt 4zł bochenka o wielkości 700g. Jak dla mnie szokujące!Przepis ten stworzyłam z myślą o osobach które po pierwsze chcą zaoszczędzić domowy budżet po drugie pragną zdrowo się odżywiać. Warto zaznaczyć że
mąka z pełnego przemiału to bardzo dobre źródło błonnika oraz witamin z grupy B, których dodatkowym źródłem są
drożdże użyte do przepisu.
Słonecznik wzbogaci
chleb o cenne z żywieniowego punktu widzenia kwasy tłuszczowe omega 3.Domowy
chleb razowy – składniki0,5 kg
mąki pszennej razowej typ 200012 g świeżych
drożdży350 ml zimnej
wody100 g uprażonych
ziaren słonecznika2 łyżeczki
soliPodane proporcje wystarczą do przygotowania
chleba o wadze 700 gDomowy
chleb razowy – przepisPrzepis dostosowany jest do wypiekacza do
chleba natomiast można oczywiście zrobić go w piekarniku. Wyjdzie równie smaczny z tym że będzie kosztował nas więcej pracy bo ciasto będziemy musieli wyrobić ręcznie. Ja poszłam na łatwiznę – Was również namawiam do tego – i wykorzystałam wypiekacz do
chleba, co osobiście bardzo polecam. Urządzenie bardzo proste w obsłudze – wyrabia ciasta, nagrzewa aby odpowiednio urosło a także wypieka. Niektóre modele nadają się również do pieczenia słodkich ciast oraz wyrobu
dżemów i
konfiturDo misy wypiekacza wkładamy wszystkie składniki:
wodę,
mąkę,
sól,
drożdże oraz
słonecznik. Ustawiamy program na
ciemne pieczywo i wagę 700 g. I tu w zasadzie wypiekacz poradzi sobie już sam. Standardowy program trwa około 3 godziny od momentu wsypania składników po zarobienie ciasta, jego wzrost, aż do otrzymania gotowego, pachnącego bochenka.Jeśli zdecydujecie się na tradycyjne przygotowanie
chleba to pamiętajcie, że ciasto powinno być bardzo dobrze wyrobione i elastyczne. Powinno wyrastać około 2 godzin. Pieczemy natomiast w temp około 180 St. C w funkcji termoobiegu.