ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kup:
mąka pszenna razowa 1 kg
woda
sól 1,5 łyżeczki
ziarna słonecznika - garść
Pieczenie chleba zaczynamy od przygotowania zakwasu.
Dzień 1.
Godzina 9:00*
Do szklanego naczynia wsypujemy 150 g mąki pszennej razowej Dolewamy stopniowo 250 ml letniej wody i mieszamy drewnianym patyczkiem. Mieszanka ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Zimą można je postawić w pobliżu rozgrzanego kaloryfera.
Dzień 2.
Godzina 9:00
Do naszego zakwasu dodajemy 100 g mąki pszennej razowej oraz 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki i przykrywamy ściereczką. Ponownie stawiamy w ciepłym miejscu, lecz tym razem na 12 godzin.
Godzina 21:00
Po 12 godzinach za pomocą drewnianego patyczka mieszamy zakwas i stawiamy go w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Dzień 3.
Godzina 9:00
Na powierzchni zakwasu powinny pojawić się liczne pęcherzyki. To dobra oznaka.
Dodajemy kolejne 100 g mąki pszennej razowej oraz 100 ml letniej wody, mieszamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Dzień 4.
Godzina 9:00
Zakwas jest wreszcie gotowy! Aby mieć pewność, czy wyszedł jak należy można go powąchać, będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach.
Zakwas jest gotowy do użycia. Do nowego szklanego naczynia warto odłożyć 3 łyżki zakwasu i trzymać w lodówce.
Jak zrobić nowy zaczyn?
Do odłożonego zakwasu dodajemy wieczorem 100 g mąki pszennej razowej oraz 100 ml letniej wody. Następnego dnia zakwas będzie przygotowany do kolejnych wypieków
A teraz pora na chlebek.
Do miski wsypujemy resztę mąki jaka nam została, dodajemy 200 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, słonecznik i 300 g zakwasu. Wszystko razem mieszamy łyżką aż utworzy się jednolita masa. Przykryłam to sciereczką i odstawiłam przy grzejniczku na 8 godzin. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy minutę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy kolejne 20 minut. Odstawiamy chlebek do ostygnięcia
Mówię wam - prościzna! Mi się udało za pierwszym razem.
Dużo pracuję ostatnio i nie mam siły nawet już więcej pisać.. więc tylko życzę powodzenia
Źródło:http://taniozar.blogspot.com/2013/01/chleb-razowy-na-zakwasie_19.html