ßßß
Wczoraj upiekłam bułeczki grahamki . Zalazłam w lodówce paczkę twarożku i nie zastanawiając się długo dodałam do zaczynu. Miałam też resztkę suszonej żurawiny, która również powędrowała do ciasta.Grahamki wyszły super, fajnie wypieczone z chrupiącą skórką, lekko słodkie z delikatnym posmakiem twarogu. W sam raz na śniadanie czy kolację. Jeszcze jeden dobry wypróbowany przepis, który na pewno nie raz wykorzystam.
Przepis na bułeczki grahamkiSkładniki:20 bułeczek1 l mąki pszennej400 ml mąki grahamki100 ml pszennych otręb550 ml ciepłego mleka50 g drożdży200 g twarożku100 ml suszonej żurawiny50 g masła1 łyżka miodu, czubata2 ½ łyżki soli2 łyżki roznych nasion do posypania ( sezam, mak, siemię lniane)jajko do posmarowaniaWykonanie:Rozpuść drożdże w mleku i dodaj stopniowo obie mąki i otręby, sól, miód, a następnie twarożek i żurawinę . Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułeczki. Ułóż bulki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami. Pozostaw znowu do wyrośnięcia na 20-30 minut.Piecz grahamki na 225ºC (termoobieg) przez 20 minut.
Polecane przepisyZnowu cukinia!Bułeczki orkiszowe lekko anyżoweBułeczki pszenno żytnie rosnące nocąOwsiane bułeczki z cynamonemBułeczki z bazylią i słonecznikiem