Wykonanie

Łuszczące się cisto
drożdżowe owinięte wokół
ziołowego nadzienia ze słodkiej
kukurydzy i plastrów
boczku, tworzy nowy ładnie wyglądający rodzaj
bułek. Bułeczki te świetnie smakują same, z
sałatą,warzywami lub jako dodatek do zup lub gulaszu.
Kukurydza to ulubione ziarno południowych stanów. Osadnicy nauczyli się przyrządzać
kukurydzę od rodzimych Indian i od tej
pory ziarna te stały się ich pożywieniem.Składniki:40 dag
mąki tortowej25 g świeżych
drożdży20 dag
masła1
jajko225 ml ciepłego
mlekasólSkładniki na nadzienie:3
cebulki ze
szczypiorem1 puszka
kukurydzy1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki150ml
śmietany 18%20 dag
wędzonego boczku w plastrach
sól i
pieprzDrożdże rozpuszczamy w
mleku. Do miski wrzucamy
mąkę, 1 łyżeczkę
soli,
jajko, 50 g
masła oraz
mleko z
drożdżami. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 60 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą część
masła kroimy w kostkę. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę pokrojonego
masła. ciasto zwijamy w kopertę i wałkujemy. I tak cały czas zwijamy w kopertę do momentu wchłonięcia przez ciasto
masła. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut. Po upływie 20 minut znowu wałkujemy ciasto, na środek dajemy resztę
masła i znowu zwijamy ciasto w kopertę i wałkujemy, i tak cały czas, aż się wchłonie całe
masło. Ciasto owijamy folią i odstawiamy na 20 minut. W
między czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę w raz ze
szczypiorem siekamy.
Kukurydzę odsączamy, wrzucamy do miski i dodajemy do niej posiekaną
cebulę,
śmietanę,
koperek,
pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem. Ciasto wałkujemy na dość duży placek. Na środek ciasta wykładamy nadzienie, rozprowadzamy. Na nadzieniu układamy plastry
boczku. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę. Zwinięte ciasto kroimy na równe części. Bułeczki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasno jedna przy drugiej.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180' C przez około 45 minut. Bułeczki po upieczeniu odrywamy i jemy na gorąco lub zimno. Smacznego !!!


























































